ПРОГРАМА Пътуващи семинари 2016 година

Скъпи приятели,

И тази година, по традиция вече, нашите пътуващи семинари ще бъдат по „стъпките на предците ни“. В отговор на все по-задълбочения интерес от Ваша страна за опознаване на българското присъствие в Европа, решихме тази година да разделим пътуванията ни в Италия и Франция в два отделни семинара, за да имаме възможност от една страна да посетим повече места, които ни интересуват, а от друга, да осигурим необходимото време, за да бъдат те разгледани и почувствани достатъчно добре.

 

Първи семинар:

 

„БОГОМИЛИТЕ И РЕНЕСАНСА“

28 април – 8 май, 2016 година

 

Този път сме се фокусирали върху влиянието, което Богомилското Учение е оказало на някои от великите умове на Ренесанса в Италия – Леонардо да Винчи, Микеланджело, Медичите и Марсилио Фичино, Данте, Св. Франциск от Асизи и Св. Антоний от Падуа. Както винаги, по време на пътуването ще говорим за българското присъствие в Италия, за Богомилите, оставили трайна следа там, ще говорим за изкуство и литература, за ранното християнство и за духовния подем на Ренесанса. Ще посетим знакови места, галерии и музеи. Ще спрем специално и в Брунате, където е живял и починал Пенчо Славейков. Връзката на миналото и съвременността ще направим с едно вълнуващо посещение до Даманхур – подземния град на храмовете на човечеството, наречени „Осмото чудо на света“.

Подробната програма вече може да видите на сайта ни.

 

 

Втори семинар:

 

„ПО СТЪПКИТЕ НА АЛЦЕКОВИТЕ БЪЛГАРИ В ИТАЛИЯ“

03-11 май, 2016 г.

 

Тук, скъпи приятели, ще проследим българското присъствие в южна Италия – пътят на Алцековите българи и богомилите. Ще участваме в официалното откриване на паметника на кан Алцек в град Челе ди Булгерия, побратимен вече с Велики Преслав. В церемонията ще участват много официални лица от областта, българският посланик в Рим г-н Марин Райков и много наши сънародници.

 

Трети семинар:

 

„ПО СТЪПКИТЕ НА БОГОМИЛИТЕ В БОСНА“

20-24 юли 2016 година

 

Целта на този семинар ще бъде да посетим не само Сараево и пирамидите във Високо, Яйце и богомилския храм в катакомбите там, но да се запознаем детайлно със стечките (погрешно обявени за надгробни паметници) на богомилите, с тяхната символика и дълбок езотеричен смисъл. За целта ще посетим редица автентични места, където има стечки, оставени така, както са ги направили богомилите. Ще посетим град Мостар, Благай с неговия Суфи център и Меджугорие – мястото на периодичната поява на Св. Богородица, ще отидем и до Сплит в Хърватия, където ще се запознаем с богомилското присъствие там. Предвиждаме и още интересни обекти и няколко приятни изненади по маршрута.

Подробностите по програмата са вече на сайта ни.

 

Четвърти семинар:

 

„ПО СТЪПКИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ“

2 – 6 септември 2016 г.

 

След успеха на миналогодишния ни пътуващ семинар до Македония, решихме тази година не просто да го повторим, а да го разширим, като освен знаковите за нас българите места – Лесновския манастир (основан от Гаврил Лесновски, един от първите богомили-апостоли, лично посветен от Боян Мага), Кратово, Щип (градът на войводите), Преспа (църквата с прочутия иконостас, описан от Димитър Талев в трилогията му), Охрид с манастира „Св. Наум“ и Самуиловата крепост, да отидем и до Преспанското езеро, за да посетим гроба на цар Самуил и още няколко български обекти в тази част на Македония.

Подробностите – на сайта ни през м. юли

 

Пети семинар:

 

„ПО СТЪПКИТЕ НА БОГОМИЛИТЕ В ЮЖНА ФРАНЦИЯ“

16 -25 септември 2016 г.

       

И този път ще пътуваме със самолет до Барселона, а оттам с автобус ще продължим към Лангедок – страната на катарите – в южна Франция. Работим по вариант, в който да направим град Каркасон наш „базов лагер“ и от там с кратки еднодневни преходи да посетим знаковите места, свързани с катарите/богомилите – ще разгледаме един от най-добре запазените средновековни градове – Каркасон, после Безие (от тук е началото на Албигойския кръстоносен поход срещу катарите), Минерв (средновековното градче, дало дълъг отпор на кръстоносците, мястото на „катарското чудо“ и известния паметник на избитите катари), Латур (замъкът на граф дьо Кабаре – катар – предал се след нечуваната жестокост на кръстоносците, за която ще разкажем на място), Сан Феликс дьо Караман (мястото на големия Богомилски събор през 1147 година), Мезаме (музея на катаризма), Алби (най-голямата тухлена катедрала в света, прочула се повече с избиването там на албигойците), Тулуза (градът на граф Раймонд VI – посветен катар, основал първата Богомилска общинария, станала причина за Албигойския кръстоносен поход срещу катарите), Фанжу (мястото на посвещението на Есклармонда де Фоа – пазителката на Граала и собственик на замъка Монсегюр), Рен-ле-Шато (митичния замък с църквата, посветена на Мария Магдалена), Пюивер (замъкът на трубадурите), а на 21-ви септември (есенното равноденствие) ще спазим традицията да се изкачим до замъка Монсегюр (мястото на последната битка с кръстоносците, мястото, белязало българското присъствие със създаването на Слънчевата лаборатория в крепостта и спасяването на „съкровището на катарите“), ще отдадем почит на загиналите защитници на крепостта при „паметника на изгорените“, ще се изкачим и на връх Бугараш, ще посетим замъка Кверибус (последната катарска крепост), ще продължим към Пиренеите и ще посетим няколко от най-забележителните пещери на катарите, после през Андора (ще посетим и там пещерата на последните катари) и ще се спуснем обратно до Барселона. Ще се приберем с полет до София.

Подробната програма е вече на сайта.

 

Месец октомври и ноември 2016 година ще бъдат обявени към края на м. юли 2016 година.

 Запазваме си правото да добавяме и още събития в календара, както в България така и в чужбина, за които ще Ви информираме своевременно.

 

разработено от creativedesign.bg