ПРЕДСТАВЯНЕ В СОФИЯ НА КНИГАТА НА ДАМЯН ПОПХРИСТОВ “ЗА БОГОМИЛИТЕ “ОТ УСАТА НА УХО”

На 18-ти октомври 2015 година в Арт Галерия НДК се състоя софийската премиера на книгата на Дамян Попхристов „За Богомилите „от уста на ухо“. Представянето стана в рамките на изложбата живопис на голямата художничка Лили Димкова. Нейният впечатляващ с посланията си цикъл „Богомили“ беше естествен декор на срещата.

На фона на портрета на Учителя, Цветелина Димитрова представи с няколко думи автора. В продължение на 40 минути Дамян Попхристов, в познатия му увлекателен стил, разказа как се е запалил от темата за богомилите, как е събирал материали още от времето, когато е работил в Ню Йоркския Университет, а след това зарази емоционално присъстващите, изпълнили до краен предел залата, с разказа си за смисъла и мисията на богомилите, за Кода на богомилите, за „спасяването на съкровището на катарите“, в което участва и Хъно Българина, както и за посланията на богомилите към нашите съвременници.

Топли думи прозвучаха от името на управителя на издателство „ВББ“ Афродита Пеева, която каза, че и за миг не се е подвоумила с издаването на книгата, която по нейно мнение „трябва да присъства във всеки български дом редом с историята на Паисий“. Признание за труда на Дамян Попхристов беше и присъствието в публиката на акад. Антон Дончев и Стефан Цанев, двама доказани автори в областта на темата за богомилите.

Раздаването на автографи с лични послания от автора продължи повече от час, чак до затварянето на залата.

One response to “ПРЕДСТАВЯНЕ В СОФИЯ НА КНИГАТА НА ДАМЯН ПОПХРИСТОВ “ЗА БОГОМИЛИТЕ “ОТ УСАТА НА УХО””

  1. Мирослава Асенова says:

    Поздравления, уважаеми професоре за чудесната работа ! Нямам търпение да прочета книгата, след като гледах няколко интервюта с Вас !!! Бъдете здрав и все така неуморен в благородното си дело ! Да възродим България!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

разработено от creativedesign.bg