ПРОГРАМАТА НИ ЗА 2017 ГОДИНА

Скъпи приятели,

 

През 2017 ни очаква една динамична и много наситена програма. Следете ни на сайта и във фейсбук.

Две събития ще бъдат основния акцент за 2017 година

 

I

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ

“СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО ЧРЕЗ ЛЮБОВТА“

САН ФЕЛИКС ДЬО КАРАМАН, ФРАНЦИЯ

 

12-14 май, 2017 година

 

 

         През месец май се навършват 850 години от събора на богомилите и катарите през 1167 година във френския град Сан Феликс дьо Караман. Съборът е ръководен от българския висш посветен богомил папа Никита. Там той произнася историческата реч за духовното обединение на Европа под егидата на Българската богомилска църква. Това е първият такъв призив в историята на Европа. По този повод нашата Фондация „Български Център Просветление“ организира съвместно с българо-окситанското дружество в Лангедок голям международен форум за отбелязване на годишнината от историческото събитие с цел да преповторим в днешния ден посланието на събора и да заявим пред европейците българския принос към духовното развитие на нашия континент.

Форумът се провежда под патронажа на кмета на град Сан Феликс г-н Андре Рей.

В двудневния семинар на форума ще вземат участие със свои презентации изтъкнати лектори от България, Франция, Холандия, Испания, Словения, Великобритания и Италия. Семинарът ще се проведе в официалната заседателна зала на общината. В историческия замък ще има концерт от окситанска, трубадурска и балканска музика.

В залите на замъка ще се открие изложба на големия български художник Павел Митков с неговия най-нов цикъл картини, които проследяват пътят на богомилските идеи от Велики Преслав до Монсегюр. Ще има и изложба от 12 двойки литографии на българския скулптор Асен Ботев на тема паралелите между църквите от Първото Българско Царство и катедралния храм „Сан Микеле Маджоре“ в Павия – столицата на първото Ломбардско царство и мястото на коронация на ломбардските крале. Две фото изложби – на Филип Контал (Франция) на тема „Катарските замъци нощем“ и на Любомир Крумов „Мистичния блясък на страната на катарите“, изложба, която проследява пътуващия семинар на Фондация „Български Център Просветление“ до южна Франция през 2016 година.

Изключителната френска танцьорка Фабиен Курмон ще изнесе своя езотеричен танцов спектакъл в големия двор на замъка и след това в крепостта Монсегюр, където ще бъде закрит Международния Форум с обща молитва.

За осигуряване на българското присъствие на форума ще бъде нает автобус за периода 6-16 май. Тръгването ще бъде от София, ще преминем през северна Италия и южна Франция до Лангедок – страната на катарите. Там освен присъствие на форума в Сан Феликс ще посетим знаковите места, свързани с катарите – Монсегюр, Каркасон, Фоа, Алби, Мезаме, Мирпоа, Рокамадур, Минерв и пещерите на катарите.

Подробна информация за този „поход“ ще публикуваме в най-скоро време.

 

II

 

„БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ В ЕВРОПА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“

 

ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

 

21-23 април, 2017 година

 

 

След изключителния успех на Международния Форум от 8-10 април 2016 година решихме да превърнем този форум в ежегоден под същия надслов „Българският Дух в Европа през вековете“ като всяка година ще предлагаме и нови теми.

През 2017 година Форумът ще бъде организиран отново от Фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“, Община Велики Преслав и „Академия на Мистериите Мадара“.

Темите на Форума ще бъдат:

 • „Челе ди Булгерия – година по-късно“
 • „Българите в основата на човешката цивилизация“.

 

 1. „От Орфизма до Исихазма

Целта на форума е да осветли приносът на траките-българите за духовното развитие и възходът на Европа през различни епохи от нейното развитие. В научните семинари ще вземат участие видни учени и авторитети, които са разработвали темите в свои публикации и книги. Ще бъдат оповестени непубликувани и неизвестни досега факти. Проф. Дамян Попхристов ще направи достояние откритията, които италианската научна експедиция, в която участва и той, е направила на остров Сардиния през м. октомври 2016 година.

Във втория ден ще бъде проследена духовната и идейна връзката в ученията от Орфизма до Исихазма.

По темата „Челе ди Булгерия“ участниците в откриването на паметника на кан Алцек в италианския град ще разкажат за това знаменателно събитие – първият паметник на български владетел извън България, ще бъде показан и документалния филм „Въздигане“ на режисьорката Теодора Петрова за създаването на паметника.

По традиция вече в залата на читалището ще се състои и концерт.

В галериите на общината и на Археологическия музей ще бъдат открити 2 художествени изложби – на българските художнички Лили Димкова и Антония Дуенде, както и фото-изложба на Любомир Крумов.

 

Подробната програма на събитието ще бъде обявена в най-скоро време.

 

 

ПЪТУВАЩИ СЕМИНАРИ

 

По традиция вече, ние продължаваме с нашите пътуващи семинари в Българи и по света, ще посетим знакови места за нас българите, свързани с траките, богомилите и със заселването на древните българи в западна Европа.

 

месец МАРТ

 

Пътуващ семинар до Перперек, Татул, Харманкая, Светилището на нимфите, Александровската гробница.

25-26 март, 2017 година

 

 

месец АПРИЛ

 

Велики Преслав

21-23 април, 2017 година

 

 

месец МАЙ

 

Страната на катарите и Форум в Сан Феликс дьо Караман

6-16 май, 2017 година

 

 

месец ЮЛИ

 

 • 6-9 юли, 2017 година

Лекционен курс на фестивала “Wake – Ъп” в Куклен.

 

месец АВГУСТ

 

Пътуващ семинар до Босна и Хърватска

3-7 август, 2017 година

 

 

месец СЕПТЕМВРИ

 

 1. Участие в общобългарския събор по повод 105 години от намирането на гроба на кан Кубрат

Малая Пересчепина, Украйна

15- 18 септември, 2017 година

 

2.Пътуващ семинар до Сицилия

20-27 септември, 2017 година

 

месец ОКТОМВРИ

 

Пътуващ семинар до Малта

24-28 октомври, 2017 година

 

месец НОЕМВРИ

 

Пътуващ семинар „Връзката между траките и маите“

Мексико, Гватемала и Хондурас

15-30 ноември

 

 

 

ПОДРОБНАТА ИНФОРМАЦИЯ ОЧАКВАЙТЕ ТУК И НА ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НИ

2 responses to “ПРОГРАМАТА НИ ЗА 2017 ГОДИНА”

 1. JOLY CATHERINE says:

  bonjour,

  je n’arrive pas à ouvrir les liens de vos voyages et pourtant ils sont tres interessants ! je n’ai pas facebook…comment faire ?
  merci de m’indiquer pour cet été ?

 2. Елена Милчева says:

  Здравейте господин Попхристов!
  С интерес и удоволствие се запознавам с Ваши лекции, и с материали които са публикувани в Интернет. Въпросите свързани с миналото на нашата държава, с дейността на Богомилите не само са любопитни за мен, но вярвам че е изключително важно да се запознава и обществото с тях. Сега обаче, Ви пиша за да се осведомя за пътуващия семинар до Челе ди Бугариа от 20-30.2017 год. Бих искала да преценя дали ми е възможно да си позволя това пътуване, ако може да се присъединя към групата пътуваща до Италия. Очаквам и се надявам да получа Вашето известие. Поздравявам Вас и всички дейци в Български център Просветление!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

разработено от creativedesign.bg