ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ДО ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ 6-12 МАЙ, 2020

ПЪТЪВАЩ СЕМИНАР до ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ

 «По стъпките на Кирил и Методий и българските азбуки

 06.05. – 12.05.2020г.

7 дни / 6 нощувки

 

         ПРОГРАМА

Ден 1 (06.05.2020г.сряда)

 София Братислава Девин Братислава

 04.00ч. – Събиране на летище София. 06.00ч.- Излитане от София.

06.30ч. Кацане на летището в Братислава.

Отпътуване с автобус до центъра на Братислава.

Пешеходна обиколка на Стария град на столицата с местен екскурзовод: Михалска кула (един от символите на Братислава); дворецът Зичи; дворецът Палфи (вероятно тук е бил концерта на шестгодишното дете, познато по света под името Моцарт ); катедралата Св. Мартин ( най-голямата, най-старата и изящна катедрала в Братислава от XIV век- коронационна църква в периода 1563 до 1830 г.); Францисканският площад; Примациялният площад (счита се за един от най-красивите в Братислава); Ходжовият площад (с доминиращата сграда на президентския дворец); Хвиездославовият площад(с най-представителната сграда Словашкият национален театър); Братиславският замък ,

в който се помещава Националния словашки музей /на 20 мин пеша от центъра/ .В парка може да се видят основите на Великоморавската базилика.

Около обяд отпътуване за Девин / Братислава – Девин -15 км /. Посещение на крепостта Девин, която се издига на масивен скалист хълм над р. Дунав и Морава .

С крепостта е свързана най-старата история на Словакия. Руините на крепостта са сред най-важните исторически и археологически обекти в Централна Европа. Мястото е било населено още от праисторически времена. След келтите от I до IV век, Девин е част от системата Limes Romanus. През ІХ век се свързва с името на княз Растислав. Тук пристигат за среща с княза и Св.Св. Кирил и Методий при Великоморавската им мисия. Пред катедралата в Девин има и голям паметник на двамата братя.

През IX век Девин се превръща във важен център на първата държава на западните славяни – Велика Моравия.

Отпътуване за Братислава.

Настаняване в хотел.Свободно време. Нощувка.

 

Ден 2 (07.05.2020г. – четвъртък)

 Братислава – Нитра – Дражовце – Градище Вали Бойна – Микулчице – 387 км

Закуска. Отпътуване за Нитра – най-старият словашки град. (Братислава – Нитра – 93км) Нитра е била център на Княжество Нитра през IX век и е национален паметник на културата.  Нитра също е и люлка на християнството в Словакия, в който е построен първият словашки храм. По време на управлението на княз Прибина през 830 г. тук е осветена първата християнска църква в Централна и Източна Европа. Посещение на замъка Нитра, построен на мястото на масивно славянско селище, седалището на нитранските князе и великоморавските владетели.

Днес това е седалището на епископията Нитра.  Като древен книжовен център град Нитра пази зад големите каменни стени на своята крепост множество глаголически паметници. Още на входа на крепостта върху голям каменен монумент са изписани глаголическите надписи, открити някога на това място – това е Прогласът към Евангелието в превод на Константин Философ.

В крепостта има музей с голяма експозиция, с писма и документи, свързани с дейността на Св. Св. Кирил и Методий. Тук е служил и Методий, а на бронзовите врати на катедралата в крепостта е изобразен животът на двамата братя.

Отпътуване за Дражовце.Посещение на църквата ,,Св. Михаил”, която е важен археологически обект със славянско селище и гробница от времето на Велика Моравия. Отпътуване за славянското укрепено селище Бойна – Вали, заселено през VІІІ – ІХ век. Най-значимите открития включват позлатени паметни плочи и камбана, които са доказателство за християнизацията на населението преди пристигането на Св. Кирил и Методий.

Настаняване в хотел. Нощувка в района на Микулчице.

 

Ден 3 (08.05.2020г.-петък)

Микулчице –Копчани-Ухерске Градище- Велеград- Славков у Бърно –Бърно – 148 км

Закуска. Посещение на Микулчице – Национален паметник на културата, възможното място на действие на славянските братя св. Кирил и св. Методий, сакрално място за българската национална памет.Тук ежегодно се провежда традиционен събор на българите от Европа. През 2009г. е издигнат паметник на светите братя Кирил и Методий.

 Отпътуване за Копчани.(Микулчице – Копчани – 19 км) Посещение на църквата Св. Маргарита Антиохийска, оцеляла още от епохата на Кирил и Методий и тяхната великоморавска мисия. Със сигурност Св. Методий е служил в храма. Местните хора продължават да я наричат – „Методиевата църква“.

Отпътуване за Ухерске Градище – паметникът на Велика Моравия в Стария град e построен над основите на гробищната църква от ІХ век. Досега тук са проучени над 2000 гроба, което прави гробницата най-големият некропол на Велика Моравия. (Копчани – Ухерске Градище – 47 км). Отпътуване за Велеград ( Ухерске Градище-Велеград -9 км). Предполага се, че край Микулчице е била столицата на Великоморавия, наричана от по-късните автори Велехрад, което ще рече „големият замък”. Методий е въздигнат в архиепископ на Великоморавия в 869 г. Седалището му до смъртта му в 885 г. е във Велеград .

На площ от 10 хектара е разкрит град, разположен на 3 острова в разлива на стратегическия речен път – Морава. Разкопани са основите на голям владетелски дворец, 12 църкви, три моста, две пристанища, над 2500 гроба. В общ комплекс с двореца е и голямата базилика. Според чешкият археолог проф. Зденек Кланица в един от гробовете, който е в голямата базилика, през 885 г. е погребан Методий.

Отпътуване за Славков край Брно (Велеград – Славков край Бърно – 50 км).Градът е по-известен с бившето си име на немски Аустерлиц заради Битката при Аустерлиц, известна още като Битката на тримата императори (на ФранцияАвстрия и Русия) на 2 декември 1805 г. Битката завършва с победа на Наполеон. В замъка в центъра на града е подписано примирие между императорите на Франция и Австрия. Отпътуване за Бърно. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

Ден 4 ( 09.05.2020г. – събота)

Бърно-Прага-206 км

Закуска. Пешеходна обиколка в центъра на Бърно (вторият по големина град в Чехия) с местен екскурзовод.

Най-старата сграда в града – старото кметство, датиращо от 13-ти век; Величествената готическа катедрала ,,Св. Св. Петър и Павел”, издигната още в края на 11-ти век; най-големия зеленчуков пазар още от средновековието – Zelny trh, на който се намира и къщата, в която навремето е живял Моцарт; Замък Шпилберг – издигнат през 13-ти век, днес помещава градският музей с множество експонати. Отпътуване за Прага.Настаняване в хотел. Свободно време.Нощувка.

*Възможност за вечеря в традиционен чешки ресторант ,,У Флеку”

 

Ден 5 (10.05.2020г. – неделя)

ПРАГА

Закуска. Пешеходна обиколка на града с местен екскурзовод: Вацлавският площад – сред най-известните и големи градски площади в света;

    

 Народният театър;  Мала страна с бароковата църква “Свети Николай”; Карлов мост- мостът свързва старинните квартали Мала Страна и Старе Место. Построен е през 1357 год. на мястото на по-стар мост;  

Старе место – старият градски площад с Кметството и световноизвестния часовник от 15 в., издигнати в чест на придобития тогава статут на кралска резиденция; Храдчани- най-важният символ на Бохемия и седалище на чешкия президент, комплекс от дворци, църкви, базилики, кули и градини; Готичечката катедрала св. Вит, построена през 9 век от принцовете на Бохемия .

Свободно време.

*Възможност за следобеден или вечерен круиз по р. Вълтава. Нощувка.

 

Ден 6 (11.05.2020г.-понеделник)

 Прага – ПилзенКарлови Вари- Прага-305 км

 Закуска. Отпътуване за Пилзен – индустриален и пивоварен град. ( Прага –Пилзен – 95 км).Разглеждане на забележителностите на града с местен екскурзовод:

Площад Република с размери 139 × 193 м е един от най-големите площади не само в Чехия, но и в Европа; катедралата Св. Вартоломей ,която е построена, заедно с града, през 1295 г.; Ренесансово кметство, шедьовър, построен през 1554-1559 г. по дизайн на италианския архитект Джовани де Статия.; Императорската къща, наречена така заради император Рудолф II, който е бил тук по време на чумата в Прага; Великата синагога, втората най-голяма в Европа и третата най-голяма в света след тези в Йерусалим и Будапеща. Посещение на пивоварна „Pilsner Urquell“ с включена беседа и дегустация. По време на разходката ще имате възможност да надникнете в старите изби, където преди 175 години се „ражда“ уникалният вкус на едноименната чешка бира, да се запознаете с традиционният метод на производство и всички съставки. Кулминацията на разходката е дегустация на нефилтрирана бира „Pilsner Urquell“. Отпътуване за Карлови Вари курорт, за който се казва, че спа процедурите се поднасят с кралски финес.

Градът е уникален в света с броя горещи извори. Пешеходна обиколка на Карлови Вари с местен екскурзовод: хотел Термал, в който се провежда известният международен филмов фестивал; Парка на Дворжак със скулптурата на известния чешки композитор Дворжак; Колонадитенаричат Карлови Вари още Градът на колонадите. Покритите елегантни колонади, които свързват отделните извори, са запазената му марка. Площада със Стария и Новия театър; хотел Пуп,построен през 1781г. и известен от филма за Джеймз Бонд, Казино Роял; православната църква ,,Св.Св.Петър и Павел‘‘ със златните куполи.

Отпътуване за Прага. Нощувка.

 Ден 7 (12.05.2020г.)

Прага – София

Закуска. 09.00ч.-  трансфер до летището в Прага.

12:00 – излитане от летище Прага.

14:50ч. – кацане на летище София

 

Цена: 1435 лв.

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Братислава ( с АК Wizz Air) с включен 20 кг чекиран багаж, малък ръчен багаж, приоритет и седалка
 • Самолетен билет Прага – София ( с АК Bulgaria Air) с включен 20 кг чекиран багаж
 • 6 нощувки със закуска – 1 нощувка в Братислава, 1 нощувка в района на Микулчице, 1 нощувка в Бърно,3 нощувки в Прага
 • Транспорт с автобус по целия маршрут на територията на Словакия и Чехия
 • Местен екскурзовод по време на цялото пътуване и всички пешеходни обиколки
 • Лекционен курс от проф. Дамян Попхристов
 • Застраховка с покритие 5000 евро

Цената не включва:

 • Сити такси – 1-2евро на нощувка
 • Двучасов круиз по р. Вълтава с включена вечеря на блок маса (топла кухня, студени блюда, плодове и десерти. !!! Напитките се заплащат допълнително) и екскурзоводско обслужване – 22 евро
 • Вечеря в ,,У Флеку“ -традиционна чешка бирария с жива музика, което се помещава в сграда от 12 в. От 1499 г. в него без прекъсване се вари черна, „флековска” бира, сервира се жива, т.е. непастьоризирана и нефилтрирана. Място за ценители – 30 евро
 • Менюто включва :Ликьор Becherovka ( с над 200 годишна традиция, приготвен от над 20 билки); Пражка шунка със зеленчукова гарнитура ;Основно ястие ( избор между: свичкова с кнедлики; гулаш с кнедлики; свинска плешка с кнедлики; пушен свински врат с кнедлики); Ябълков шрудел; Една черна флековска бира, жива, нефилтрирана
 • Входни такси за посещавани обекти
 • !!! Круизът по р. Вълтава и Вечерята в ,,У Флеку“ се заявяват при записване за екскурзията или при доплащането.

Входни такси на посещавани обекти:

 • Замъкът в Братислава – 10 евро възрастни; 4 евро пенсионери и деца
 • Замъкът в Нитра – 5 евро възрастни; 2,50 евро пенсионери и деца
 • Замъкът в Девин – 5 евро възрастни; 2,50 евро пенсионери и деца
 • Пивоварна “Pilsner Urquell” (250 CZK-около 10 евро)
 • Входни такси за Музея на Алфонс Муха (300 CZK-около 16 евро), Музея на Сметана (50 CZ-около 2 евро), Музея на Кафка (260 CZK-около 10 евро) в Прага
 • Комбиниран билет за катедралата “Св. Вит”, Стария кралски дворец, църквата “Св. Георги”, Златната уличка с кулата “Далиборка” (250 CZK-около 10 евро), за деца до 16 г. – 125 CZK-около 5 евро)

Предложения за свободното време в Прага:

 • Обиколка на Прага с исторически трамвай ( 24 места) – билет за възрастни – 35 CZK ( около 1.5 евро); деца до 15г. и пенсионери над 70 г. – 20 CZK ( около 0,75 евро)
 • Нощна обиколка на Прага с местен екскурзовод – 15 евро ( при минимум 10 човека)
 • Бирено колело – Разполага с 13 места за сядане, бар с 30 л наливна бира ( има лимонада и сайдер също), аудио система, wifi, шофьор, който говори английски и показва града. Чудесна възможност за любителите на бира да разглеждат Прага, докато пият бира. Наем за едно колело- 350 евро ( около 27 евро на човек).Продължителност – около 2 часа.
 • За любителите на танците –Нощен клуб ,,Karlovy Lazne най-големият нощен клуб в Централна Европа и един от най-добре оборудваните в техническо отношение клубове в света,разположен на 5 етажа, като всеки етаж предлага различен стил музика- вход около 7 евро (без включени напитки)
 • Вечерен органов концерт ( в църквата ,,Св.Илия“) – билет 22 евро

Полетно разписание към момента:

София ( 06.00ч.) – Братислава ( 06.30ч.) – лети се с АК Wizz Air

Прага ( 12.00ч.) – София( 14.50ч.) – лети се с АК Bulgaria Air

 

Допълнителна информация:

  • Записването се извършва в офиса на ТА ,,Ирбис 0” ( гр. Ст. Загора, бул. ,,Руски” 56 А) чрез имейл или по телефона
  • Записването се извършва в рамките на работното време на ,,Ирбис 0“ – от понеделник до петък, от 09.30ч. до 18.00ч.
  • При записване се изисква следната информация от туристите : трите имена на български и латиница (при пътуване в чужбина), ЕГН, ЛК №…, изд. на …от…, адрес, тел. за контакт и имейл, място на качване, с кого искате да бъдете настанени в една стая. Желателно е информацията да се изпрати в писмен вид по имейл.
  • Настаняването в хотелите се извършва в двойни стаи. В случаите, когато няма с кого да бъдете комбинирани, настаняването се извършва в тройни стаи или в единични стаи ( ако хотелът разполага с тази възможност). За единичното настаняване се извършва доплащане.
  • При отпътуване от България е необходимо да се явите на летището минимум 2 часа преди излитане на самолета
  • Местата в автобуса,с който се пътува в Словакия и Чехия, се определят по реда на внасяне на капаро и започват от трети ред седалки. В случаите, когато турист желае да бъде настанен на втори ред седалки, се доплащат 20 лв. на седалка ( общо 4 места). Когато тези места се изчерпат, туристът се настанява според реда на внасяне на капарото.
  • Входните такси са ориентировъчни и туроператорът не носи отговорност при тяхната промяна от страна на музеите.
  • При записване се заплащат 50% от пакетната цена(ако записването се прави до 45 дни преди датата на отпътуване . След този срок се внася цялата сума).
  • Ако туристът желае, може да внесе цялата сума еднократно при записване.
  • Капарото се внася на място в офиса на ,,Ирбис 0” или по банка.
  • Резервацията се счита за валидна след внасяне на капаро и подписване на договор между туриста и ТА ,,Ирбис 0”
 • Банкова сметка на ТА ,,Ирбис 0”:BIC: FINVBGSF

 

  • IBAN: BG26FINV91501014736155
  • Първа инвестиционна банка
  • Email: irbis0@abv.bg
  • Тел.: 0886405484 – Цветана Попова ( за въпроси, свързани с програмата)         042230264 – тел. на офиса
  •          0884940710 – Веселина Димитрова ( за записване и въпроси, свързани с договорите, място на отпътуване, внасяне на капаро)
  • Преди да изпратите капаро, моля да се свържете с ТА ,,Ирбис 0”, за да се уверите, че има свободни места
  • Програмата е примерна и може да претърпи промени при промяна на полетното разписание, възникване на непредвидени обстоятелства по време на пътуването или непланирано забавяне на групата при посещение на обектите.
  • Пътуването се осъществява при минимум 30 туриста.Необходими документи:
  • Лична карта за лица, навършили 14г.
  • Международен паспорт за лица, ненавършили 14г.
 • За непълнолетни лица, които пътуват без родители или с един родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия родител за съгласие детето да пътува в чужбина ( оригинал и ксерокопие)

 

 • При починал родител се показва смъртен акт ( оригинал и ксерокопие).

 

 

Comments are closed.

 

разработено от creativedesign.bg