ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ДО ИРАН 18.6-03.07. 2020

 

ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ДО ИРАН

18.06. – 03.07.2020г.

16 дни /15 нощувки

Един пътуващ семинар по повод лятното слънцестоене в търсене на връзките на древните българи с персите и техните империи, на връзките със Зороастризма и Суфизма. Лятното слънцестоене ще отбележим на големия зороастрийски храм в Язд. Ще минем и по част от Пътя на коприната, ще се потопим в дълбоката древност и постиженията на персите в овладяването на природата – канализациите, охладителните системи и др.; ще видим едни от най-големите архитектурни и културни постижения на Исляма, ще се докоснем и до световни поети като Фирдоуси, Омар Хаям и Аттар. Ще се насладим на невероятни природни красоти и забележителности, на автентични обичаи и начин на живот, на запазени древни занаяти, на изключителното гостоприемство на иранците…и разбира се – ще опитаме от прекрасната иранска кухня.

МАРШРУТ:

София – Истанбул – Шираз – Персеполис – Некрополис – Пасаргад –Язд – Исфахан – Кашан – Машхад – Тус – Нишапур – Техеран – Казвин – Тахт-и-Сулайман – Кандован – Тебриз – Истанбул – София

 

ПРОГРАМА

Ден 1(четвъртък); 18-ти юни

София – Истанбул – Шираз (Международен полет)

13.30 ч.- Среща на летище София /Терминал2/

15.45ч. – Полет от София до Истанбул

17.10ч. – Кацане в Истанбул

20.50ч. – Полет за Шираз .

02.15ч. – Кацане в Шираз. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 2 (петък – 19-ти юни)

Шираз

Закуска. Обзорна обиколка на Шираз, наричан градът на поетите, виното и розите, и известен със своите оазиси, подредени според описанията в Корана за задгробния живот на градините на блаженство. Разглеждане на: Градините Ерам, датиращи от XIII век.

Името на градината ни връща към легендарната градина Арабия, известна като “Рай“ (Ирам); Джамията Насир ол-Молк, позната още като Розовата джамия. Джамията е известна с голямото цветно стъкло на своята фасада, което отразява други традиционни елементи като Panj Касе (букв. “пет вдлъбнат”) дизайн;

Музеят Наренестан, построен през 1861г. в красива цитрусова градина ; Гробниците на Хафес и Саади, сред най-известните ирански поети; Джамията Вакил- Вакил в превод означава регент, както всъщност се казва и първият владетел от династията Занд – Карим Хан (1750-1779 г.), който е установил своето седалище в Шираз. Джамията е с площ от 8,660 кв. м, като е характерно, че има само два айвана, вместо обичайните четири ;Старата обществена баня Вакил; базара Вакил. Завръщане в хотела. Нощувка в Шираз.

 

Ден 3 (събота – 20-ти юни)

Шираз – Персеполис – Некрополис – Пасаргад – Язд – 455 км

Закуска. Отпътуване към Портата на Корана, която се намира на входа на Шираз и е един от архитектурните символи на града. Портата на Корана е мястото, където са били държани два огромни Корана. Всички, които влизат или напускат града, трябва да преминат през нея, като по този начин преминават през двата свещени Корана. Повечето мюсюлмани вярват, че ако човек, преди път мине през Портата, ще се завърне у дома жив и здрав. Отпътуване за Персеполис (столицата на Древна Персия),  церемониалната столица на  Ахеменидите от  550г. до нашата ера. В превод името на града означава „градът на персите“.

редполага се, че строителството му е започнато около 515 пр.н.е. от цар Дарий I и продължава около 70 години. Персеполис е опожарен от Александър Македонски през 330 пр.н.е. През 1979 г. останките на Персеполис са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Посещение на кралските гробници от династията на Ахеменидите – Нагш-е Ростам и Нагш-е Раджаб. Гробниците понякога се наричат Персийските кръстове, заради формата на фасадите на гробниците. Входът на всеки гроб е в центъра на всеки кръст, от където се влиза в малка камера, където се намира саркофага на владетеля.

Преминаване през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима персийски царе. Пристигане в Пасаргад – първата столица на Древна Персия. Археологическият обект включва мавзолеят на Сайръс, крепостта Toll-д Takht, останките на два кралски двореца и две градини. Разглеждане гробницата на Кир Велики.

Той превръща малката зависима държава, която наследява от баща си, в най-голямата империя, съществувала до този момент. Когато Александър разграбва и унищожава Персеполис, той посещава гробницата на Кир. Отпътуване за Язд (един от най-красивите пустинни градове в света).Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 4 (неделя – 21-ви юни)

Язд –Исфахан-323 км

 Закуска. Разглеждане на Язд, един от най-древните градове в света, който е като музей на открито. Известен е с оригиналната архитектура на глинените къщи, древните паметници на зороастрийската религия и големия брой вятърни кули (бадгири).

Самата дума „язд“ е свързана с възхвала, поклонение и Бог, поради което в персийската интерпретация името на града се възприема като „Градът на Бога“. След арабското завладяване на Иран, много зороастрийци мигрирали към Язд от съседните провинции. След заплащане на определена такса, на Язд е било позволено да остане зороастрийски, дори след неговото завладяване, като исляма постепенно се превръща в доминираща религия в града. Разглеждане на: прочутите кули на мълчанието.

Тези кули са известни като дакма. Това е мястото, което зороастрийците използват като открити гробища за извършването на ритуала, известен като небесно погребение. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място са Кулите на мълчанието; храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят.

Според тях огънят е необходимият агент на живота. Смята се, че огънят, който гори, датира още от 470 г. Над входа на сградата, има е поставена птица-човек, символ на Зороастър. В едната ръка държи пръстен, който символизира вярност, докато с другата ръка указва почит и уважение. Крилата имат три слоя пера, отразявайки зороастрийското убеждение, че трябва да се мисли, говори и действа прилично. Пешеходна разходка в стария град историческия площад и Музея на водата, където нагледно е показано как са събирали безценната течност насред пустинята, какви канали са изкопани и в какви подземни резервоари са съхранява вода и до днес.

Отпътуване за Наин. Посещение на главната джамия на града, която е от 9 в. и е една от най-старите в Иран. Отпътуване за Исфахан, градът, за който една поговорка гласи: “Не си ли видял Исфахан – не си видял света!”. Настаняване в хотел. Нощувка.

 Ден 5 (понеделник – 22-ри юни)

Исфахан

Закуска. Целодневна туристическа обиколка на Исфахан, перлата на ислямската архитектура и изкуства, наричан още Флоренция на Ориента. Посещение на: втория по големина в света открит площад Нагш-е-Джахан („Ликът на света“) или т.нар. Площад на Имамите, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Площадът е дълъг 560 м в посока север-юг и 165 – в посока изток-запад. Съвременният му облик се оформил през XVI и XVII век, когато Исфахан бил столица на Сефевидски Иран; дворецът “Али капу” .

Дворецът Али Капу, висок 48 м, първоначално е бил проектиран като висока порта. На шестия етаж се намира акустичната стая, която е характерна с дълбоки кръгли ниши в стените.

Дворецът е построен през XVI век от шах Абас I Велики и е един от големите паметници на сефевидската архитектура; дворецът Хащ Бехещ (означава „Осемте рая“), най-луксозният дворец на Исфахан по времето на Сефевидите. Хащ Бехещ е построен в центъра на „Баге Болбол“ (Градината на славея) през 1660 г. Той бива декориран с нови стилове мазилка и изрисувани стъкла и огледала; Джамията на Шейх Лотфоллах, построена през XVII век по заповед отново на шах Абас I. Тя е била предназначена за лична джамия на царския двор и по тази причина няма минарета и не е толкова голяма; Имамската джамия – Известна е още като Новата джамия на Абаси (Masjed-e Jadid-e Abbasi) или Царската джамия. Построена е по време на Сефевидската династията по заповед на Шах Абас I. Счита се за един от шедьоврите на персийската архитектура в ислямската епоха.

Великолепието на джамията се дължи главно на красотата на седемцветните мозаечни плочки и калиграфските надписи, а безспорен интерес буди и конструкцията на стените, която позволява човек да може да чуе шепот от противоположния ъгъл на сградата;  Чехел Сотун – дворецът на 40-те колони. Построен е през 1647 г. от шах Абас II като резиденция за забавления и почивка. На терасата на двореца или в една от най-величествените приемни зали Шах Абас II и неговите наследници са приемали официални лица и посланици. Буквално в превод името на двореца означава именно четиридесет колони, което е вдъхновено от елегантната фасада – двадесет стройни осмоъгълни тринадесет метрови колони държат входа на сградата. Тези колони се отразяват във фонтана пред двореца и създават впечатлението, че са четиридесет, заради което на двореца е дадено това поетично име.

Ден 6 (вторник – 23-ти юни)

Исфахан

Закуска. Целодневна туристическа обиколка на Исфахан: джамията Джамех или т.нар Петъчна джамия. Тя е резултат от дългосрочно строителство реконструкция, допълнения и ремонти. Основана е около 771 г. и е завършена чак през XX век. Джамията е с четири айвана, които са ориентирани към четирите посоки на света и символизират четирите тълкувания на Корана. Разходка по известните мостове на Исфахан, построени над река Заянде руд, която за разлика от много други ирански реки, е пълноводна през цялата година.

Фотоспирка пред джамията Монар Джомбан. Джамията датира от XIV век и е известна със своите клатещи се минарета. Заради съотношението между височината и ширината на минаретата и ширината на айвана, ако едно от минаретата се заклати, то другото също се клати в унисон. Посещение на арменския квартал Джулфа, където шах Абас I заселва над 150 000 арменци, като им предоставя защита от системните нападения на Османската империя. По-късно Джулфа се превръща в една от най-големите търговски мрежи на ранната модерна епоха. Посещение на главния храм в арменския квартал – катедралата Ванк, построена между 1606 и 1655 г. Катедралата е в еклектичен стил. Пълното име на църквата е Катедрален храм на Светите сестри, а името “Ванк” означава на арменски “храм” и е станало нарицателно за църквата в цял Исфахан. Перлата в арменския квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика.

Завръщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

 Ден 7 (сряда – 24-ти юни)

Исфахан – Кешм ( Вътрешен полет)

Закуска. Посещение на базара Кейзарие (големия/царският базар), най-дългият покрит пазар в света. Построен е през 1620г. и е бил един от най-големите и най-луксозни търговски центрове през сефевидската епоха; Музеят на съвременното изкуство. Сградата, в която се помещава е от 17в. и е била малък царски музей през сефевидския период.

Трансфер до летището. Излитане за Кешм. Кацане в Кешм. Трансфер до хотела. Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 8 (четвъртък – 25-ти юни)

Кешм – Геопарк Кешм – Кешм-114 км

Закуска. Туристическа програма в Кешм, най-големият остров на Персийския залив, чието крайбрежие приютява девствени мангрови гори, атрактивни плажове и над 60 села на местната арабска общност бандари.

Въпреки, че островът е безмитна зона и се намира в пълния с небостъргачи Персийски залив, на остров Кешм местните от общността бандари поддържат традиционния си начин на живот – носят автентичните си пъстри носии,

живеят в къщи охлаждани от бадгири (въздушни кули) и се занимават с производство на лодки – същите онези дървени, товарни лодки, които са кръстосвали залива през вековете. Отпътуване за Гео-парк   Кашан, първият и единствен гео-парк в Близкия Изток, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО (Кашан – Гео-парк Кашан -57 км).

Посещение на: каньона Чахкух, едно от седемте чудеса на остров Кашан, което изумява със своите причудливи, естествено оформени статуи. Цветовете и образуванията в скалите, създадени чрез вятър, вода и ерозия, рисуват сюрреалистична картина.

Наричан още ,,свещената долина“, тъй като е бил като естествен резервоар за вода по време на дъжд. Водни кладенци, изкопани в камъка, са били използвани от местните овчари за съхранение на дъждовна вода през дългите сухи лета; Долината на звездите- Отличава се със серия от величествени проломи и каньони, образувани през вековете в следствие на ерозия – около 2 милиона години. Долината на звездите е известна като една от мистериозните забележителности на Иран.

Местните наричат това място „Долината на падналата звезда“. Хората смятат, че една звезда е паднала от небето и е създала странни форми от пръст, камък и пясък. Те твърдят, че след падането на звездата и последвалият масивен удар, почвата се издига от земята и впоследствие се втвърдява, създавайки тези форми; солената пещера Намакдан – една от най-дъгите солени пещери в света, дълга 6400м (на 3 км пеша от пътя); пещерата Корбас– от времето на медите, със зали, коридори, извори, стаи и свързани помежду си дупки, заобиколена от коралови хълмове. Стените на пещерата са високи между 20 и 30 м. Използвана е като жилище и защита срещу външните врагове от местните хора преди 500 г.; островите Наз – три малки острова, до които може да се стигне пеша по време на отлив, на 1 км от брега на остров Кашан; гората Хара- съставена от мангрови дървета, които виреят в солена вода, често потопени под водата по време на прилив. Завръщане в хотела в Кашан. Нощувка.

Ден 9 (петък – 26-ти юни)

Кашан – Машхад – (Вътрешен полет) – Тус

Закуска. Кратка разходка в Кешн. Трансфер до летището. Вътрешен полет до Машхад. Трансфер до Тус (Машхад –Тус – 37 км). Градът съществува още от Античността, като е превзет от Александър Велики през 330 г. пр.н.е. Разрушен е след 1220 г. от монголците. Посещение на гробницата на поета Фирдоуси (един от най-именитите и велики поети на Персия.

Фирдоуси е известен с прозвището „Омир персийски“. Автор е на иранската национална поема „Шах-наме“-Книга на царете.  която се състои от около 60000 бейти, надвишавайки седем пъти дължината на „Илиада“ на Омир. ,,Шах-наме“ пресъздава идеала на поета за единна иранска държава. Фирдоуси работи върху своя епичен труд 30 или 35 години, който завършва през 1010 г. на около 70-годишна възраст. Фирдоуси е псевдоним на писателя и значи „Райския“. Освен това го кичели със званията хаким (учен, мъдрец) и устад (майстор). Гробницата е построена в началото на 1930 г.,от бял мрамор, в периода на управлението на шах Реза, и използва главно елементи на Ахеменидската архитектура. Посещение на Харуние – тухлен монумент с кубична форма, построен през 15 в. Завръщане в Машхад. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 10 (събота – 27-ми юни)

Машхад – Нишапур – Машхад – 257 км

Закуска. Отпътуване за Нишапур. Нишапур заема важна стратегическа позиция по Хорезмийския път, дял от древния Път на коприната, свързващ Средиземноморието с Китай. Той се намира на границата между Иранското плато и Централна Азия. В близост до Нишапур се намират мини, които в продължение на векове са основният производител на тюркоаз в света. Името на града произлиза от това на неговия основател, известния сасанидски владетел Шапур I (3 в.). След период на разцвет Нишапур запада, но през 9 век отново е във възход при управлението на Тахиридите, когато се превръща във важен център за произвоство на керамика. През 1037 г. селджукският владетел Тогрул I превръща Нишапур в своя столица и градът става един от основните политически центрове на ислямския свят, наред с Багдад и Кайро. Посещение на гробницата на Омар Хаям, смятан за ,,цар на мъдростта“,енциклопедистматематикпоетфилософлекар и астроном. Известен е със своя „Рубаят“, сборник от рубаи.

Гробницата е модерен монумент, изработен от бял мрамор. Посещение на гробницата на Аттар,  персийско-таджикски поет и суфистки теоретик, един от тримата „Велики суфии‘‘. Аттар е сред най-известните поети-мистици на Иран. Заедно със Санаи оказва силно влияние върху Руми и неговите суфистки възгледи. Името Аттар е творчески псевдоним. То означава‚ билкар‘. Най-известната творба на Аттар е шедьовърът на персийската литературна съкровищница „Мантик ал-тайр“ („Птичият събор“).Завръщане в Машхад. Машхад буквално означава „място, на което е погребан мъченик“. Посещение на свещения храм на Имам Реза.

Това е най-голямата по размери джамия в света и втората по големина, като капацитет. В комплекса се включват също джамията Гохаршад, музей, библиотека, четири семинарии, гробище, Университетът за ислямски науки Разави, дневна за поклонници, огромни молитвени зали и други сгради. Този комплекс е център на туризма в Иран и е описван като „сърцето на шиитски Иран“, като всяка година милиони поклонници посещават храма. Храмът покрива площ от 267,079 кв.м., а градините, които го заобикалят – 331,578 кв.м. Или общо 598,657 кв.м. Самата гробница е разположена под златен купол, с елементи от 12 век. Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 11 (неделя – 28-ми юни)

Машхад – Техеран ( вътрешен полет)

Закуска. Рано сутринта трансфер до летището. Излитане от Машхад. Кацане на летището в Техеран. Трансфер до Техеран.

Разглеждане на забележителности: Музейният комплекс Саад Абад- разположен на площ от 300 хектара, построен от династията Пахлави и за пръв път обитаван от династията Каджар през 19 в. Голяма част от комплекса е достъпна за посетители, но част от комплекса се използва за официалната резиденция на президента на Иран. Интерес представляват Зеленият дворец и Белият дворец. Музеят на килимите (основан е през 1976 г. и показва разнообразни персийски килими от цял Иран, датиращи от 16-ти век до наши дни) или Националната съкровищница, където се пазят голям брой царски символи на върховната власт, като корони, мечове, а също така и множество декоративни предмети, украшения и скъпоценни камъни. Тази уникална колекция не се ограничава до нейната икономическа стойност, а е отражение на творчеството и вкуса на иранските занаятчии и художници през различните епохи на историята на Иран. Скъпоценностите са били украшения на владетелите през изминали епохи и често са отразявали славата и екстравагантността на техните дворове, както и тяхната сила и богатство. Много може да се каже за тази фантастична колекция, но на един въпрос не може да се отговори правилно: Колко е стойността на колекцията? Никой не знае отговора на този въпрос. Защото тази колекция съдържа скъпоценни камъни, които са уникални в света и дори най-големите експертни оценители не са успели да изчислят цената ѝ.

Настаняване в хотел. Нощувка в Техеран.

Ден 12 (понеделник – 29-ти юни)

Техеран – Казвин-155 км

 Закуска. Посещение на Националния музей на Иран, считан за най-важния археологически и исторически музей в страната, разположен в една от най-атрактивните и големи стари сгради в града и страната изобщо на площ от над 20 000 кв.м.

В музея са изложени запазени древни и средновековни персийски антики. Състои се от две отделни сгради – Музей на древен Иран, открит през 1937 г. и Музей на ислямската ера, открит през 1972 г. Отпътуване за Казвин. Казвин е основан през 3-ти век, процъфтява през 13-ти век, а в средата на 16-ти век за кратко време е столица на Персия. Тогава той е бил един от най-значимите ирански градове, след Исфахан, и център за изработване на знаменитите персийски миниатюри.

Казвин е важен център на текстилната промишленост, произвеждаща памучни, копринени и кожени изделия. В покрайнините му е изградена най-голямата електроцентрала в Иран.  Кратка разходка по първата модерна улица в Иран – улица Сепах. Настаняване в хотел. Нощувка в Казвин.

Ден 13 (вторник – 30-ти юни)

Казвин – Тахт–и-Сулайман – 330 км

 Закуска. Разглеждане забележителности в Казвин: Традиционна къща Аминиха (Hosseiniyeh),построена през 1858г.Това е една от най-красивите частни къщи в Иран. Интериорът е покрит с огледала; църквата Кантор ( ,,Св. Николай“) ,известна като ,,камбанарията“ или ,,руската църква“. Църквата се нарича “Църква Кантор” или “Кантур” от името на района, в който се намира. Тя е най-малката православна църква в Иран и третата най-малка църква в света, построена от руска транспортна компания през 1904г. за нуждите на своите работници; Саад ал Салтанех Кервансарай –построен през епохата на династията Каджар, това е един от най-добре запазените персийски градски кервансараи. Носи името на своя създател. Следобед отпътуване за Тахт-и-Сулайман. Настаняване в хотел. Нощувка.

 Ден 14 (сряда – 1-ви юли)

Тахт-и-Сулайман –Тебриз – 330 км

Закуска. Посещение на Тахт-и-Сулайман (в превод ,,Трон на Соломон“)  археологически обект в Западен АзербейджанИран.

Комплексът Тахт-и-Сулайман заема площ от 7,44 км2 и включва останките на Дворец, Храм на огъня ( където се е съхранявал един от трите ,,свещени огъня“ ?), Храм на четирите арки, Светилище и Западен Иуан, езеро с отвесни каменни стени, достигащи дълбочина 40 м и с диаметър 100 м. Природна особеност на района впечатлила древните асирийци. Те почитали земните стихии и възприемали огъня и водата за тяхно божествено проявление. Наличието на вулкани и захранвани от термални извори езера на територията на Тахт-и-Сулайман станало първопричина за основаването на комплекса.

Тахт-и-Сулайман е религиозна светиня не само за асирийците, но и за по-късно заселилите го последователи на зороастризма. Огънят, свещен символ на Ахура Мазда продължил да гори в Храма на комплекса. Според една теория тримата маги (влъхви), тръгнали от Иран за да оттадат почит на Исус във Витлеем са били именно зороастрийски жреци. Под управлението на цар Ардашир I (227 – 241), основател на Сасанидското царство, зороастризмът станал официална религия на територията на днешен Иран, а Тахт-и-Сулайман се превърна в главен свещен център на новото царство. Цар Хосров I (531 – 579) обновил комплекса като главно място на религиозно поклонение и основал околния град Шиз. По негово време е построен и Пътят за процесии, започващ от северната Главна порта и стигащ до Храма на огъня. След коронясването си в столицата Ктесифон сасанидските царе задължително трябвало да минат по него, за да получат божествената си власт при олтара на царския огън. Тахт-и-Сулайман е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. На 3 км. от Тахт-и-Сулайман се намира „Затворът на Соломон“, дълбок 100 м. кратер, в който според легенда цар Соломон хвърлял пленените от него чудовища.

Отпътуване за Тебриз. Настаняване в хотел. Нощувка.

 Ден 15 (четвъртък – 2-ри юли)

Табриз – Кандован – Тебриз – 114км

 Закуска. Отпътуване за Кандован, историческо пещерно селище, което вероятно е основано в края на 13 или началото на 14 век. Смята се, че пещерите в Кандован са били използвани за убежища от хора, избягали от монголската инвазия. Къщите в него са конусовидни, триглодитни, разкопани са във вулканични скали и туфи и се наричат от местните Караан.

Завръщане в Тебриз , шестият по големина град в Иран. Разположен на стратегическо място на Пътя на коприната, Тебриз е столица на няколко династии владетели, започвайки от Атропатидите през IV век пр.н.е. Столица е и на ханството Илханат, когато при хан Газах през 1295г. достига своя най-голям разцвет. Той е основна движеща сила на Персийската конституционна революция между 1905 – 1911г., която води до учредяването на парламент в Иран. Благодарение на многото държавни и чуждестранни инвестиции, градът се утвърждава като 2-ия по значимост икономически център на страната след столицата Техеран. Днес гръбнакът на местната индустрия е машиностроителният комплекс на Тебриз Мохсен. Първоначално стартирал като тракторни заводи, днес това е конгломерат, произвеждащ от трактори, камиони и бусове до домакински уреди. В Тебриз е силно развита и хранително-вкусовата промишленост и особено производството на шоколад, поради което често е наричан Шоколадовият град. В миналото Тебриз е бил голям търговски център. За това свидетелства и прочутият Тебриз Базар, който е сред най-старите в Близкия изток и най-големият покрит пазар в света, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2010 г.

Той е бил сред най-важните търговски центрове на Пътя на коприната. Базарът е споменат от Марко Поло, като място, което е посетил ,,по пътя на коприната“. След посещението на базара следва посещение на Синята джамия (Masjed-e Kabūd) Джамията, както и някои други обществени сгради са построени през 1465 г. по заповед на Джахан шах, владетелят на Кара Коюнлу. Убит е от Узук Хасан и е погребан в единствените части от джамията, които са оцелели. Синята джамия се смята за шедьовър на ислямската архитектура. Посещение на двореца Ел Голи , служил като лятна резиденция на династията на Каджарите.

Комплексът разполага с уникален парк и езеро и е популярна дестинация не само за туристите, но и за местните хора. Завръщане в хотела. Нощувка в Тебриз.

Ден 16 (петък – 3-ти юли)

Тебриз – София – полет

00.30ч.-Трансфер до летището.

03.20ч.- Излитане от летището в Тебриз.

04.30ч. – Кацане на летището в Истанбул

07.50ч. – Излитане от Истанбул

09.10ч. – Кацане на летище София.

ЦЕНА:2485 евро

 Цената включва:

 • 15 нощувки със закуски в хотели 4 *( 2 нощувки в Шираз, 1 нощувка в Язд, 2 нощувки в Исфахан, 2 нощувки в Кашан, 2 нощувки в Машхад, 1 нощувка в Техеран, 1 нощувка в Казвин, 1 нощувка в Тахт-и-Сулайман, 2 нощувки в Тебриз)
 • Самолетен билет София – Истанбул с включени летищни такси, 30 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
 • Самолетен билет Истанбул – Шираз с включени летищни такси,30 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
 • Самолетен билет Тебриз – Истанбул с включени летищни такси, 30 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
 • Самолетен билет Истанбул – София с включени летищни такси, 30 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
 • Самолетен билет Исфахан – Кашан с включен 20 кг чекиран багаж и 5 кг ръчен багаж
 • Самолетен билет Кашан – Машхад с включен 20 кг чекиран багаж и 5 кг ръчен багаж
 • Самолетен билет Машхад – Техеран с включен 20 кг чекиран багаж и 5 кг ръчен багаж
 • Трансфер от и до летищата на територията на Иран
 • Транспорт с автобус по маршрута на територията на Иран
 • Бутилка минерална вода всеки ден
 • Чай и кафе за по-дългите преходи с автобуса в Иран
 • Асистенция за получаване на визите
 • Асистенция при вътрешните полети
 • Квалифициран англо-говорящ местен екскурзовод по време на пътуването
 • Водач – преводач на български език
 • Лекционен курс от проф.Дамян Попхристов
 • Входните такси на посещаваните обекти
 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро
 • Носач

Цената не включва:

 • Виза – 50 евро
 • Бакшиши за екскурзовода и шофьора – около 5 евро на ден

Полетно разписание за международните полети към момента:

18.06.2020г. – София 15.45ч. – Истанбул 17.10ч. (АК Turkish Airlines)

Истанбул 20.50ч. – Шираз 02.15ч. (АК Turkish Airlines)

03.07.2020г. – Тебриз 03.20ч.- Истанбул 04.30ч. (АК Turkish Airlines)

Истанбул 07.50ч. – София 09.10ч. (АК Turkish Airlines)

!!! Полетното разписание подлежи на препотвърждаване

Полетно разписание на вътрешните полети:

!!! Полетното разписание на вътрешните полети се уточнява непосредствено преди пътуването. Това може да доведе до някои промени в предварителната програма.

Необходими документи:

  • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане
  • Виза
 • За непълнолетни лица, които пътуват без родители или с един родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия родител за съгласие детето да пътува в чужбина ( оригинал и ксерокопие)

 

 • При починал родител се показва смъртен акт ( оригинал и ксерокопие). Необходими документи за издаването на виза:

*Паспорт и цветно копие от първата страница на паспорта (със снимката);

*Актуална цветна дигитална снимка ( от последните 6 месеца преди пътуването) с размери: 3×4см

*Лична карта и копие от нея

*Попълнен формуляр

*Заплатена такса от 50 евро

Необходима допълнителна информация за издаването на виза:

 • Месторабота
 • Адрес и телефон за контакт

!!! ТО ,,Ирбис 0“ съдейства за издаването на виза

!!! Документите за издаване на визата се предоставят на ТО ,,Ирбис 0“ минимум 1 месец преди датата на отпътуване

!!!ТО ,,Ирбис 0“ не носи отговорност, ако на турист бъде отказано издаването на виза от Иранското посолство.

Допълнителна информация:

  • Записването се извършва в офиса на ТА ,,Ирбис 0” ( гр. Ст. Загора, бул. ,,Руски” 56 А) чрез имейл или по телефона
  • Записването се извършва в рамките на работното време на ,,Ирбис 0“ – от понеделник до петък, от 09.30ч. до 18.00ч.
  • При записване се изисква следната информация от туристите : трите имена на български и латиница (при пътуване в чужбина), ЕГН, Международен паспорт №…, изд. на …от…, адрес, тел. за контакт и имейл, с кого искате да бъдете настанени в една стая. Желателно е информацията да се изпрати в писмен вид по имейл.
  • Настаняването в хотелите се извършва в двойни стаи. В случаите, когато няма с кого да бъдете комбинирани, настаняването се извършва в тройни стаи или в единични стаи ( ако хотелът разполага с тази възможност). За единичното настаняване се извършва доплащане.
  • При отпътуване от България е необходимо да се явите на летището минимум 2 часа преди излитане на самолета
  • Местата в автобуса,с който се пътува в Иран, се определят по реда на внасяне на капаро и започват от трети ред седалки. В случаите, когато турист желае да бъде настанен на втори ред седалки, се доплащат 20 лв. на седалка ( общо 4 места). Когато тези места се изчерпат, туристът се настанява според реда на внасяне на капарото.
  • Входните такси са ориентировъчни и туроператорът не носи отговорност при тяхната промяна от страна на музеите.
  • При записване се заплащат 50% от пакетната цена(ако записването се прави до 45 дни преди датата на отпътуване . След този срок се внася цялата сума).
  • Ако туристът желае, може да внесе цялата сума еднократно при записване.
  • Капарото се внася на място в офиса на ,,Ирбис 0” или по банка.
  • Резервацията се счита за валидна след внасяне на капаро и подписване на договор между туриста и ТА ,,Ирбис 0”
 • Банкова сметка на ТА ,,Ирбис 0”:BIC: FINVBGSF

 

 • IBAN: BG26FINV91501014736155
 • Първа инвестиционна банка
 • Email: irbis0@abv.bg
 • Тел.: 0886405484 – Цветана Попова ( за въпроси, свързани с програмата)         042230264 – тел. на офиса
 •          0884940710 – Веселина Димитрова ( за записване и въпроси, свързани с договорите, място на отпътуване, внасяне на капаро)
 • Преди да изпратите капаро, моля да се свържете с ТА ,,Ирбис 0”, за да се уверите, че има свободни места
 • Програмата е примерна и може да претърпи промени при промяна на полетното разписание, възникване на непредвидени обстоятелства по време на пътуването или непланирано забавяне на групата при посещение на обектите.
 • Пътуването се осъществява при минимум 25 туриста.

          Забележка:

 • В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите трябва да носят дрехи с дълги или ¾ ръкави, главата да е покрита с шал през цялото време задължително, а върху панталоните да се носи дълга дреха (туника или риза), която да покрива краката до коленете (или малко над тях). Мъжете следва да са облечени с дълги панталони, може да се носят ризи с къс и дълъг ръкав, потници не са разрешени.
 • Препоръчително е да си носите чадър за предпазване от слънцето предвид по-високите температури
 • Препоръчително е да носите пари в брой – евро или долари, кредитни карти не могат да бъдат използвани.
 •  Пътуването е без медицински изисквания за имунизации!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

 

разработено от creativedesign.bg