ПРОГРАМА 2019

 

 ПЪТУВАЩИ СЕМИНАРИ

 

БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР ПРОСВЕТЛЕНИЕ

 

м. МАРТ

1-4 – МАКЕДОНИЯ

(от цикъла по „Стъпките на предците ни“)

Ще посетим едни от най-знаковите за нас българите места в Македония – манастирът на богомилът Гаврил Лесновски и пещерата му, Охрид и манастирът на Св. Сава, ще направим специална обиколка на Струга (на самия бряг на Охридското езеро) и ще посетим няколко манастира в околността, които са основани още през Първото българско царство. Ще посетим и древните градове Хераклея Линкестис и Стоби, ще се разходим из стария град и центъра на Скопие, ще завършим с Осоговския манастир.

9-26 – ИРАН

(по повод пролетното равноденствие и началото на Зорострийска нова година; от цикъла „По българските следи“)

м. АПРИЛ

10-14 АЛБАНИЯ

(от цикъла „По българските следи“)

Ще посетим някогашните български градове Дуръс и Берат, древният Бутринт, Елбасан, прочутият курорт Вльор, столицата Тирана и др.

м. МАЙ

10-12 ПЛОВДИВ

ФОРУМ „БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“

с подзаглавие:

„Сакралната Глаголица и българските азбуки“

в рамките на

„Пловдив – столица на културата на Европа 2019“

Форумът се организира от Фондация “Български Център Просветление” и “Портала 12” и ще се проведе в конгресната зала на Панаира, концертът с изпълнения за пръв път на 2 камерни произведения на Добринка Табакова в Профсъюзния дом на културата – зала „Борис Христов“, международната художествена изложба в голямото фоайе на Панаира и в някои от галериите в артистичния квартал „Капана“. Подробната програма на лекциите от теоретичния семинар, както и участниците в концерта и художниците, които ще вземат участие с произведения по темата „Българските азбуки“ ще публикуваме в скоро време.

 

м. ЮНИ

13-16 РУМЪНСКИЯ СФИНКС

(цикъла „По стъпките на предците ни“, този път ще отидем до мистериозния Сфинкс и светилището на Залмоксис, както и красивия замък „Пелеш“, замъка на граф Дракула, Брашов, Синая Сегишоара и др.

21-23 остров САМОТРАКИ

(по случай лятното слънцестоене от цикъла „По стъпките на предците ни“)

На този уникален остров, основан от пеласгите и траките се намира един от най-важните култови центрове на древността, действали активно чак до средновековието – тук е началото на мистериалните култове, пренесени след това в Елевсина и останалата част на Гърция.

м. ЮЛИ

10-14 РУМЪНИЯ

(от цикъла „По българските следи“ – ще посетим източната част на Румъния – Браила, Никулицел (Аспаруховия вал), Тулча, делтата на Дунава, старата столица Яш (където са мощите на Св. Петка Българска) и прочутите „писани манастири“ в областта (обект на ЮНЕСКО), някои от които са основани от българите.

20-21 НЕСТИНАРИ

(подробна информация ще публикуваме допълнително)

 

м. АВГУСТ

2-4 СЪРБИЯ

(от цикъла ‚По стъпките на предците ни“.

Ще посетим древната столица Сирмиум на „Прима Юстиниана“, която след смъртта на Юстиниан Велики става изцяло част от Първата Българска държава, както и ще проследим българските следи в Нови Сад, област Войводина)

м. СЕПТЕМВРИ

18-23 КАПАДОКИЯ

(от цикъла „По стъпките на предците ни“ и ранните християни. Ще посетим подземните градове в Кападокия, както и Кония, Бурса, Истанбул и др.)

м. ОКТОМВРИ

МАТЕРА, ЧЕЛЕ ДИ БУЛГЕРИЯ, ПОМПЕЙ, НЕАПОЛ

(датата ще бъде обявена допълнително)

м. НОЕМВРИ

14-28 ПЕРУ, БОЛИВИЯ

(тук ще посетим Мачу Пикчу, древните градове на инките, езерото Титиката, ще летим на платото Наска и др.; ще има продължение и към Великденските острови).

ЗАБЕЛЕЖКА:

Подробните програми и условия за записване ще публикуваме своевременно.

Можете да направите запитвания за всяка от програмите и на dpopchrisotov@yahoo.com или на тел. 0899 880 423.

Comments are closed.

 

разработено от creativedesign.bg