„Българският Дух в Европа през вековете“. Велики Преслав 2016

Скъпи приятели,

И през 2016 година ние от фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“ сме решени да продължим да следваме целите и мисията си да Ви запознаваме с фактите и истините за нашата история, да посещаваме святи, сакрални, и духовни места в България, а чрез пътуващите ни семинари да Ви водим по стъпките на нашите предци из Европа.

 

Централното събитие:

 

По време на пътуващите ни семинари през 2015 година се срещнахме с много французи и италианци, които ни говореха авторитетно, компетентно и емоционално за българското присъствие и духовно влияние в Европа, за Богомилското Учение, дало тласък и на Ренесанса. Това ни вдъхнови да организираме от 8-10-ти април 2016 година във Велики Преслав, родното място на Богомилското Учение, един голям международен форум под надслов:

 

„Българският Дух в Европа през вековете“.

 

Поканили сме видни личности от академичните среди на Франция, Италия, Босна и Русия, които ще участват в теоретичен семинар на тема: „Богомилското Учение и възходът на Европа“. Българската публика ще има възможността да се запознае и с гледната точка на западни учени, историци и последователи на Учението, да чуе от техните уста какъв е приносът на нашите предци за духовното пробуждане на Европа. Разбира се и българското участие ще бъде на съответното високо ниво.

 

Семинарът ще бъде съпътстван от:

 

 • Художествена изложба на голямата българска художничка Лили Димкова с нейния цикъл „Богомили“, „Български светци“ и „Шестата раса“,
 • фотоизложби на френски и български фотографи,
 • документален филм на Момчил Карамитев за нашите пътувания,
 • специална музикална програма, която ще осветли връзката между Орфизъм, българска народна, трубадурска и окултна музика. Специално участие ще имат Диана Дафова, хор „Дъга“, изпълнители на трубадурска музика от Франция и България.
 • практически демонстрации, които ще запознаят публиката със значителните технически постижения и нововъведения на Богомилите, техните забележителни лечителски способности.

 

В рамките на събитието ще се проведе и церемонията по официалното побратимяване между градовете Велики Преслав и Челе ди Булгария от Италия. По инициатива и организация на „Български Център Просветление“ това събитие ще прерасне през месец май в откриването на паметник на Алцек в Челе ди Булгария (Алцек е основателят на италианския град) и в съвместна италианско-българска младежка среща през месец септември в Италия.

 

Международният форум в Преслав се организира от:

 • Фондация „Български Център Просветление“,
 • община Преслав,
 • Духовна Академия на Мистериите Мадара,
 • Археологически музей град Преслав,
 • Vortex Foundation,
 • Издателство „Мария Арабаджиева“,

 

И със съдействието на: Посолство на Република България в Рим, Българско училище „Братя Пейкови“ Рим, Българо-окситанско дружество град Тулуза – Франция, Общофренско Окситанско дружество – Франция, Асоциация на българите в Окситания, общината на град Челе ди Булгария, Италия, Шуменски Университет, фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ София и голям брой симпатизанти, съратници, доброволци и съмишленици. Паметникът на Алцек е дело на фирма „Treasure“ България.

 

Подробната програма на събитието ще бъде обявена на сайта ни в средата на месец февруари.

4 responses to “„Българският Дух в Европа през вековете“. Велики Преслав 2016”

 1. Ирина Войнова says:

  Освободиха се 2 места за нощувка в Преслав – частна квартира за 8 и 9 април. С пътуване от Бургас с кола – Тръгване в петък около обяд, тел.0877 148 499

 2. Ирина Войнова says:

  Приятели, още се чувствам “духовно пияна” от това, на което бях свидетел, а имено Международния форум “Българският дух в Европа през вековете”, организиран от проф. Дамян Попхристов. Беше изключително преживяване, една надежда, че духовна България се възражда, а от там – страната и народа ни. Търсете, следете и четете за това в интернет и се гответе за позитивни промени. Духът е водещото начало. Въроди ли се българският дух – България ще тръгне напред и нагоре във всички посоки – така работят универсалните закони. И така ще бъде!
  Отзивите за форума във Шумен, организиран от Асен Асенов също са прекрасни. Вече има два лъча Пловдив – Бургас. Вероятно ще се включи още един – от София и така ще има ОС на Духа! Това получих като послание от Учителя Джуал Кхул. Има надежда за България, има надежда за планетата! Отново е запален Огънят на Орфей, Факелът на Богомилите и пламъкът на Учителя Беинса Дуно. Трите стълба, които е издигнала България в своята история и така днес тя дава своя принос в световната еволюция на човечеството.

 3. Кирика says:

  Следете и предаването на Стойч0 Керев всеки петък по TV+.
  Слава Богу! Има надежда! От нас зависи.

 4. Кирика says:

  Следете и предаването на Стойч0 Керев всеки петък по TV+ “Новото познание”.
  Слава Богу! Има надежда! От нас зависи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

разработено от creativedesign.bg