ФОРУМ “БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ” ПЛОВДИВ 2019

10-12 май, 2019

ПЛОВДИВ

Форумът се провежда в рамките на „Пловдив столица на културата на Европа“.

Организатори отново са Фондация „Български Център Просветление“ и алтернативната медия „Портал 12“

Този път Форумът ще има и подзаглавие „Сакралната Глаголица и българските азбуки“.

Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век., че българските азбуки са 2 пъти благословени – от папата и Цариградският Патриарх и благодарение на това Светите писания се разпространяват в целия славянски свят, а това е огромен цивилизационен импулс – и до днес над 300 мил. души пишат на Кирилица, а канонизацията става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500.

Както и при предишните форуми теоретичният семинар ще обхваща широк диапазон от теми от българската история като се започне от кодовете в пещерата Магура, през Черноморската цивилизация, тракийското наследство, ранното християнство и т.н. до нашето съвремие.

До момента участие са потвърдили: акад. Антон Дончев (за средновековната българска дипломация), проф. Валерия Фол („Мегалитите в България – топоси на вяра“), доц. Димо Чешмеджиев (център по „Кирило-Методиевистика София, за значението на делото на Кирил и Методий) проф. Надежда Драгова (Берлин) (за акростиха на Глаголицата), проф. Светлана Стойчева (ще представи книгата си за личността на Боян Мага в българската литература, кинематография, театър и музика, тя е направила докторантурата си върху живота и делото на Николай Райнов и ще направи връзката между Николай Райнов и Боян Мага, точната формулировка ще уточним допълнително), проф. Христо Смоленов (за новите открития, свързани с Черноморската цивилизация), доц. д-р Красимира Кръстанова (Пловдивски Университет; занимава се с фолклористика и ще говори за сакралната символика в бълг. шевици, точната формулировка ще уточним допълнително), проф. Дамян Попхристов, доц. Константин Златев („Учителят Беинса Дуно за Словото и за българските азбуки“), инж. Кирил Кирилов (изследовател на рисунките в пещерата Магура, ще говори за символите от Кирилицата, изобразени в пещерата Магура), писателката Кина Къдрева (дългогодишен изследовател и автор на книга за делото на Св.Св. Кирил и Методи, ще говори за „Азбучната история на българите“), археоложката Елена Кесякова, която е разкопавала Голямата базилика в Пловдив, ще разкаже за уникалните си находки; д-р Светла Балтова (за словото в Паневритмията), Христо Нанев („По пътя на регресията за някои аспекти от българската история“), Иван Момчев („Българската ерес“ и историческата орис“ – размисли от новата му книга), Петко Колев (Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа“) ще говори за българския календар, докторант Петко Георгиев (от Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив) изследва архива и делото на Николай Райнов и ще говори: „Теми от архива на Николай Райнов, съхранявани в Нар. библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Теоретичният семинар ще се проведе в Конгресния център на Пловдивския Панаир в зала с капацитет 550 места.

Във фоайето на конгресния център ще бъде изложена експозиция на тема „Калиграфични школи и скрипториуми по българските земи“, която ни предоставя Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Изложбата пътува по цяла Европа и отразява самобитността и образното художествено творчество на различните български калиграфки школи.

По традиция ще направим и голяма художествена изложба с творби на художници от САЩ, Германия, Австрия и България (София, Велико Търново и групата на пловдивските художници) на тема „Глаголицата“. Темата ще бъде разработена индивидуално от всеки художник без ограничения на техники и материали. До момента имаме заявки за картини, графики, гоблени, миниатюри, скулптури (камък и желязо), керамика, текстил, кожа, дърво и други. Интересът е много голям. Изложбата с произведенията ще се проведе в голямото фоайе на конгресния център в Панаира и в галерията „Арсенал на изкуствата“ на известния български художник Ангел Гешев в Капана, който от много години разработва темата за българската Глаголица в своето творчество. Пловдивските галерии (18 на брой) отделно ще изложат по нещо, свързано с темата „Глаголица“, с което ще покажат съпричастност към събитието по време на Форума.

Художничката Антония Дуенде ще рисува на живо по темата „Глаголица“ под музикален съпровод заедно с тълкуването на свещените знаци (текстът също ще се пее на живо). Всичко това ще се проследява на голям екран. Предвиждаме това да се проведе или на римския стадион на Джумаята или в Капана.

Музикалната програма предвижда: изпълнение на две камерни произведения на Добринка Табакова, номинирана сред „10-те най-добри млади композитори, които променят лицето на класическата музика по света днес“. Тя е от Пловдив, живее и работи в Лондон и предостави безвъзмездно на нашата фондация две свои камерни пиеси за първото им изпълнение в България. Изпълнител ще бъде Пловдивската Филхармония. В концерта ще участва и хор „Гаудеамус“ от Пловдив. Предвиждаме и изпълнения на произведения от Учителя.

Концертът ще се състои на 11-ти май, 2019 в дома на културата „Борис Христов“.

Точният ред на програмата е в процес на уточнения.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ СВОЕВРЕМЕННО НА САЙТА И ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НИ.

Comments are closed.

 

разработено от creativedesign.bg