ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ДО МАКЕДОНИЯ, АЛБАНИЯ И О-В СВ. АХИЛ

Пътуващ семинар

МАКЕДОНИЯ, АЛБАНИЯ, ГЪРЦИЯ

Маршрут:

Охрид-Охридско езеро-Манастир ,,Св.Наум“- Берат – Гирокастро-Саранда – Бутринт – Свети Ахил

04.04. – 08.04.2020г.

5 дни/4 нощувки

ПРОГРАМА:

Ден 1 (04.04.2020г.)

Ст.Загора – Пловдив-София-Охрид (675 км)

01.30ч. – Отпътуване от Ст. Загора ( паркинга на баня ,,Пиперка“)

03.00ч. – Отпътуване от Пловдив ( бензиностанция ,,Лукойл“ на Карловско шосе)

05.30ч. – Отпътуване от София ( автогара ,,Сердика“-до Централна гара). Пристигане в Охрид.

Разглеждане на забележителностите на града с местен екскурзовод: стария град със Самуиловата крепост , обграждала столицата на Първото българско царство Охрид; църквата ,,Св.Богородица Привлепта“, построена през 1260 г. Мощите на Свети Климент са пренесени там, и църквата е известна и под името „Свети Климент“; църквата ,,Св.София“, която по времето на цар Самуил е седалищен катедрален храм на Българската патриаршия, както и на наследилата я след 1018 г. Охридска архиепископия; Античния театър–  елинистически театър от края на III – началото на II век пр. Хр. ; Голямата чаршия със стария чинар,който според преданието е засаден от Климент Охридски в IX – X век.. Свободно време. Нощувка в Охрид.

Ден 2 (05.04.2020г.)

Охрид – Билянините извори – Манастирът ,,Св.Наум“- Подградец – Елбасан – Берат ( 191 км)

07.00ч. – Закуска.Обиколка на Охридското езеро, включено в Списъка на Юнеско. Обиколката започва от Билянините извори, една от най-големите атракции на Охрид.

Легендата разказва, че Биляна и цар Самуил се срещнали край изворите. Съпругата на Самуил разбрала за любовта между двамата и пратила човек да прониже Биляна със стрела, която я парализирала. Девойката не искала любимият й да я вижда в този безпомощен вид и се скрила в една пещера. Но любовта на Самуил била толкова силна, че когато я видял в пещерата, сълзите му закапали в езерото. Затова пъстървата в езерото има специфични точици по тялото си. Продължаване към манастира ,,Св. Наум”. Разглеждане на манастира ( Манастирът е построен през 893-900 г. от свети Наум Охридски, най-младият от първите ученици на свети Кирил и Методий,със съдействието на българските владетели Борис и Симеон. След като прекратява учителската си дейност, през 900 г. Наум Охридски се оттегля в този манастир. След смъртта му манастирската църква започва да бъде наричана с неговото име. В нея се съхраняват мощите му).

Преминаване на македонско –албанската граница. Разглеждане на пограничния град Подградец, едно от любимите места на албанците. Заради великолепната екосистема на Охридското езеро, уникалната флора и фауна и заради историческото си богатство, Подградец е включен в списъка на Юнеско за културно и природно наследство. Името на градчето произлиза от наименованието на средновековната крепост Градец, която се е намирала на хълм над града и означава ,,град разположен под крепостта“. Разглеждане на църквата, посветена на Св. Богородица“, в старата част на града. Отпътуване за Берат. По пътя кратка спирка за разглеждане на Елбасан. Пристигане в Берат. Настаняване в хотел.

Нощувка в Берат.

Ден 3 (06.04.2020г)

Берат – Гирокастро – Саранда (210км)

07.00ч. –Закуска.Разглеждане на Берат или „Градът на хилядите прозорци”, обявен за град-музей и включен в списъка на Юнеско.

Старoто име на града е било Антипатреа. Град Берат е издигнат на висок хълм над река Озуми, отличаващ се със своите стотици къщи с възрожденска архитектура и с десетки църкви с пъстри фасади и керамопластична украса. Посещение на Стария град с величествените крепостни стени със запазенaта църква и цитадела „Св.Троица”, в която през XVI век е работил известният зограф Онуфрий. Отпътуване за Саранда. По пътя кратка спирка за разглеждане на Гирокастро. Името на града означава сребърна крепост. Градът е известен със старата си част, включена в списъка на Юнеско и като родно място на Енвер Ходжа. Пристигане в Саранда – един от най-известните албански курорти, разположен край просторен залив на Йонийско море, перла на албанската ривиера.

Настаняване в хотел.

Нощувка в Саранда.

Ден 4 (07.04.2020г.)

Саранда – Бутринт-29 км; Бутринт – Св. Ахил – 328км

07.00ч.Закуска. Свободно време в Саранда. Отпътуване за Бутринт – Национален парк, защитен от Юнеско  като един от най-добре запазените гръко-римски градове на Балканите.

Легендата свързва Бутринт с водените от Еней троянци към Италия. Разглеждане на запазените крепостни стени, античния Амфитеатър от 3 в., храма на Асклепий, Базиликата от римско време, Баптистерият, Нимфеонът, Лъвската порта. Отпътуване за Гърция. Нощувка в района на град Костур.

Ден 5 (08.04.2020г.)

Св. Ахил – София – Пловдив – Ст.Загора – 767км

07.00ч. – Закуска. Отпътуване за остров Св. Ахил. Островът е разположен в Малкото Преспанско езеро и е свързан с брега с понтонен мост. На остров Свети Ахил са развалините на средновековния български град Преспа с базиликата „Свети Ахил“, в която през 1965 г. Николаос Муцопулос открива погребението на цар Самуил. Разглеждане на базиликата ,,Св.Ахил“, един от седемте големи епископски храма, построени от княз Борис I след покръстването на българите в 865 г., наподобява Голямата базилика в Плиска. Катедралата е основно обновена и устроена като патриаршеска църква от Цар Самуил в периода 986- 1002 г.

Българският Цар пренася в базиликата мощите на Свети Ахил; катедралата добива името на новия закрилник на града и по нея островът в Малкото Преспанско езеро. Около 997 г., когато Самуил се провъзгласява за цар, в Преспа е седалището на българската патриаршия и Царят е коронясан тук.

Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.

Цена:

455 лв. ( от София)

475 лв.( от Пловдив)

485лв. ( от Ст. Загора)

 

Цената включва:

 • 4 нощувки със закуски в хотели 3/4* – 1 нощувка в Охрид, 1 нощувка в Берат, 1 нощувка в Саранда, 1 нощувка в Костур
 • Транспорт с автобус
 • Пътни, гранични и магистрални такси
 • Пешеходна обиколка на Охрид с местен екскурзовод
 • Посещение на Билянините извори и манастира ,,Св.Наум“ с местен екскурзовод
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Лекционен курс от проф.Д.Попхристов
 • Застраховка с покритие 5000 евро за лица до 65г.

 

 

Цената не включва:

 • Входни такси на посещаваните обекти* Самуиловата крепост в Охрид – 100 денара (около 2 евро)* Крепостта в Берат – 100 леки ( около 1,50лв.)* Бутринт – 500 леки за групи над 12 човека ( около 7,50лв.)
 • * Музеят на Онуфрий в Берат – 200 леки ( около 3лв.)
 • * Манастирът ,,Св.Наум“ на Охридското езеро– 50 денара ( около 1 евро)
 • * Църквите ,,Св.София“, ,,Св. Климент“, ,,Св. Богородица“ в Охрид–по 60 денара всяка ( около 1 евро)
 • Застраховка за лица над 65г. – доплащане 6 лв.

Допълнителна информация:

  • Записването се извършва в офиса на ТА ,,Ирбис 0” ( гр. Ст. Загора, бул. ,,Руски” 56 А) чрез имейл или по телефона
  • Записването се извършва в рамките на работното време на ,,Ирбис 0“ – от понеделник до петък, от 09.30ч. до 18.00ч.
  • При записване се изисква следната информация от туристите : трите имена, ЕГН, ЛК №…, изд. на …от…, адрес, тел. за контакт и имейл, място на качване, с кого искате да бъдете настанени в една стая. Желателно е информацията да се изпрати в писмен вид по имейл.
  • Настаняването в хотелите се извършва в двойни стаи. В случаите, когато няма с кого да бъдете комбинирани, настаняването се извършва в тройни стаи или в единични стаи ( ако хотелът разполага с тази възможност). За единичното настаняване се извършва доплащане.
  • Местата в автобуса се определят по реда на внасяне на капаро и започват от трети ред седалки. В случаите, когато турист желае да бъде настанен на втори ред седалки, се доплащат 20 лв. на седалка ( общо 4 места). Когато тези места се изчерпат, туристът се настанява според реда на внасяне на капарото.
  • При записване се заплащат 30% от пакетната цена(ако записването се прави до 20 дни преди датата на отпътуване . След този срок се внася цялата сума).
  • Ако туристът желае, може да внесе цялата сума еднократно при записване.
  • Капарото се внася на място в офиса на ,,Ирбис 0” или по банка.
  • Резервацията се счита за валидна след внасяне на капаро и подписване на договор между туриста и ТА ,,Ирбис 0”
 • Банкова сметка на ТА ,,Ирбис 0”:BIC: FINVBGSF

 

  • IBAN: BG26FINV91501014736155
  • Първа инвестиционна банка
  • Email: irbis0@abv.bg
  • Тел.: 0886405484 – Цветана Попова ( за въпроси, свързани с програмата)         042230264 – тел. на офиса
  •          0884940710 – Веселина Димитрова ( за записване и въпроси, свързани с договорите, място на отпътуване, внасяне на капаро)
  • Преди да изпратите капаро, моля да се свържете с ТА ,,Ирбис 0”, за да се уверите, че има свободни места
  • Програмата е примерна и може да претърпи промени при възникване на непредвидени обстоятелства по време на пътуването или непланирано забавяне на групата при посещение на обектите.
  • Пътуването се осъществява при минимум 35 туриста. 
  • Необходими документи:
  • Лична карта за лица, навършили 14г.
  • Международен паспорт за лица, ненавършили 14г.
 • За непълнолетни лица, които пътуват без родители или с един родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия родител за съгласие детето да пътува в чужбина ( оригинал и ксерокопие)

 

 • При починал родител се показва смъртен акт ( оригинал и ксерокопие).

 

 

Comments are closed.

 

разработено от creativedesign.bg