Отзиви от беседата на проф. Дамян Попхристов за пътя на богомилите

време провеждане на лекцията : 30.01.2015 13:30ч
Среща- лекция с Учениците на Немска Гимназия “Проф. Константин Гълъбов” София

Отзиви от беседата на проф. Дамян Попхристов за пътя на богомилите

“Вярвам, че нищо в живота не е случайно! Една „неслучайна“ лекция, едно усещане, че си част от богомилското движение и вживяване в разказваната история, един неуверен въпрос „Бихте ли изнесли лекция пред моите ученици?“, едно категорично „Да!“ … и се получи паметно събитие!

Срещата на знаещ човек с мислещи ученици може да се сравни с красотата на българската природа! Със забележително удоволствие, когато говореше за България и българското, проф. Дамян Попхристов предложи на учениците различен поглед на света и те видяха Родината ни в нова светлина. Историята на богомилите и поставеният акцент върху любовта като задвижваща сила на нашето битие много силно впечатли младежите. Те бяха запленени от разнообразните истории от цял свят.

Постепенно лекцията премина в дискусия и учениците задаваха въпроси за факти, които им звучаха като нереални. В търсенето на отговори се мина и през физиката с изнесени от НАСА новооткрити факти, и през разкази за лични преживявания. С познанията си в много области професорът отговори на поставените въпроси по най-ненатрапчив начин. Не всички отговори бяха приети на доверие, защото противоречат на сега съществуващите ни представи за свят, измерения, планети. Но семенцето на съмнението в тези догми бе посято и изследователският ученически дух бе силно провокиран.

Времетраенето на срещата бе по-дълго от очакваното от учениците, но разказът вървеше толкова добре, че това не се усети. След официалното приключване на лекцията и последвалата дискусия, младежите задържаха проф. Попхристов с въпросите си още близо час. Според учениците трябва по-често да имаме такива часове. Такива лекции помагат на хората да открият себе си! И поддържат интереса и след края им! Питаха ме дали няма да направим продължение на лекцията!

Обичам да питам и за положителните, и за отрицателните страни на дадена ситуация. Когато имам доверие на хората срещу себе си, много ценя и двете страни на отзивите.

На въпроса “Какво ви хареса в лекцията?” получих почти 100% повтарящи се отговори, само написани с различни думички. Някои от тях бяха под формата на по-задълбочени анализи, други бяха доста лаконични, но всичките докоснаха сърцето ми! Отново се радвам, че работя с тези ученици!

Бяхме говорили да дадем отзив в няколко изречения, но за мен това беше много трудно, защото ми се искаше да включа дословно всички различни видове отговори (не че се различават много по смисъл!). Впечатлени са от знанията Ви в най-различни области, от начина, по който разказвате с любов, от споделянето на лични преживявания, … Един ученик още след лекцията ми каза, че сте го пленили още с първите си думи и начина, по който сте започнали лекцията си. Друг ученик споделя, че интересът, който сте пробудили в него, все още го държи. Впечатлило ги е и това, че макар и някои от говорените неща да им се струват “нереални”, Вие сте ги поднесли ненатрапчиво, оставили сте ги свободно да преценят. Нещата са толкова много, че мога да пиша и пиша, и пиша.

На въпроса “Какво не ви хареса в лекцията?” част от учениците казаха, че са очаквали лекцията да е по-кратичка, но пък им е било интересно и не са усетили времето. На част им е трудно да приемат някои от говорените неща, но това е нещо нормално. На малкото дете му е трудно да си представи, че има отрицателни числа. Имаме време да порастнем. За мен е много ценно това, че успяхте да ги провокирате, да ги накарате да мислят, да търсят, да питат.

Благодаря за преживяването, мили г-н Попхристов!”

One response to “Отзиви от беседата на проф. Дамян Попхристов за пътя на богомилите”

  1. Георги Ламбаджиев says:

    До проф. Дамян Попхристов и екип
    П О К А Н А
    На 23.10.2015г. от 17,30 ч. в бул. „Раковски“ № 108 – Федерация на научно-техническите съюзи – София, ет. 2 в зала 2 (срещу кафето) ще бъде изнесена оригинална лекция на тема: „България – духовен център на Балканите“ – декодиране на националната програмираност. Вход свободен.
    Лектор: проф. д-р инж. Георги Ламбаджиев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

разработено от creativedesign.bg