ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ДО О-В САМОТРАКИ 21-24 септември, 2018

 

„ПО СЪПКИТЕ НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ“

21 – 24 септември, 2018 година

 

 

Скъпи приятели,

Заповядайте на поредния наш пътуващ семинар. Този път ще посетим остров Самотраки – древен, населяван от траките от незапомнени времена, мистичен, изпълнен с Духа на Орфей и с мистериите на нашите предци – траките. Ще посетим на връщане и Кавала и малкото селище Филипи, което според гърците е мястото, където е проповядвал Апостол Павел и е покръстил първата християнка – Лидия. Ще поговорим за автентичността на мястото, а преценките и заключенията ще предоставим на Вас.

 

ПРОГРАМАТА:

Ден 1-ви ( петък – 21.09.2018г.) – Александруполис – Самотраки

06.00ч. – Отпътуване с основния автобус от София ( автогара ,,Сердика” – пред жп гарата)

08.00ч. – Отпътуване с основния автобус от Пловдив (бензиностанция ,,Лукойл” на Карловско шосе)

07.15ч. – Отпътуване с микробус от Казанлък (паркинга зад Универсалния магазин) – трансфер до Хасково

08.00ч. – Отпътуване с микробуса от Ст. Загора (паркинга на баня ,,Пиперка”) – трансфер до Хасково

09:00 – Двете групи се събират в Хасково и продължават с големия автобус към Александруполис.

* Часът и мястото на тръгване от Пазарджик ще се уточнят в зависимост от броя на записаните туристи

Пристигаме в Александруполис.  Отпътуваме с ферибот за Самотраки (плаването продължава около 2,30 часа). Пристигаме в Самотраки. В древността островът е бил населен с тракийски племена и оттам идва името му. Гърците се заселват към 7 в. пр. н. е. Тук е имало светилище на Великите богове, известно със своите религиозни мистерии, сходни на Елевсинските мистерии.

На остров Самотраки се намира планината Фенгари (1611 м), която е най-високото място сред островите в Егейско море (ако се изключат големите острови Евбея и Крит). Името на планината означава „толкова висока, че скрива Луната“. За нея Омир казва, че там стоял Посейдон, за да гледа битките по време на Троянската война. Площта на острова е 178 кв.км, дължината му е 17 км. Населението е около 3083 души.

Настаняване в хотела и свободно време за вечеря.

Нощувка на острова.

Ден 2-ри (събота – 22.09.2018 г.) – Самотраки

08.00ч. – Закуска.

09:00 ч. – Разглеждаме на забележителностите на остров Самотраки: Светилището на Великите богове.(В останките от светилището е намерена статуята на богинята Нике от Самотраки, изложена на входа на музея „Лувър“ в Париж).

Архитектурни паметници, открити при разкопките, са: скални олтари (2-ро хилядолетие пр.н.е.), Анакторон (храм за посвещение в ниската степен на мистерията, датиран от около 500 г. пр.н.е), Хиерон (или така наречения „Нов храм“, използван за посвещение във висшата степен на мистериите, датиран от около 300 – до 150 г. пр.н.е.), т. нар. „Зала на хоровите танци“, съкровищница, Олтарен двор, „Ротондата на Арсиное“, кръгово пространство с каменни седалки от V в. пр. н. е., пропилеи (параден вход към храма)(от около 340 г. пр. н. е.), битови сгради, некропол. Следва посещение на Археологическия музей, където се намира копието на богинята на победата Нике); Град Хора – старата столица на острова – прекрасно малко градче с тесни каменни улички, разположено живописно на склон, от който се отриват очарователни гледки към морето. То предлага малки кафенета и гръцки тавернички с ароматна и вкусна храна.

Ще влезнем и в симпатични работилнички, пълни с ръчно изработени сувенири. Ще посетим църквата Успение Богородично (1875г.) с ценни икони и черепи на „Пет мъченици на Самотраки“; църквата на Христос – Спасителя; Етнографския музей и руините на Средновековен замък от 1431г., основан от заможна фамилия от Генуа. Районът на Терма – главното курортно градче, е с много заведения и минерални води; Камариотиса – главният град и пристанище на Самотраки, с езерото Св. Андрей и др. Отпътуване за хотела.  Свободно време за разходка и вечеря.

 

Нощувка на острова.

 

Ден 3-ти (неделя – 23.09.2018 г.) – Самотраки – Александруполис – Кавала

08.00ч. – Закуска

09.00ч. – Свободно време. Отпътуваме с ферибот за Александруполис. Кратка туристическа обиколка : Посещаваме прочутия Александруполски фар и Митрополитската църква „Св. Никола“ (построена в началото на ХХ век от първенците на града в чест на пазителя на моряците Св. Никола. В църквата се откроява иконата на Дева Мария Trifotissas от XIXв., донесена от бежанците от Енос. Иконата е изсечена от дърво и е с много редки цветове). Отпътуваме за Кавала.

Настаняване в хотел. Разглеждаме забележителностите на града:  Къщата на Мохамед Али паша (смятан за основател на съвременен Египет);  Църквата “Св. Николай Чудотворец”. До църквата е мястото, където се смята, че Апостол Павел за пръв път е стъпил в Европа, в древния в град Неаполис/днешна Кавала/ Там в 2000 година е издигнат паметник; Църквата „Св. Богородица”, Крепостта, разположена на скалист нос на брега на Бяло море.

 

Свободно време за вечеря.

Нощувка в Кавала.

 Ден 4-ти (понеделник – 24.09.2018 г.) – Кавала – Филипи – Алистрати

Закуска. Продължаваме своя път по стъпките на апостол Павел. Посещаваме манастирът ,,Св. Сила” ( на 3 км от Кавала) и отпътуваме за Филипи – мястото, към което, според гърците, Апостол Павел заминава заедно с Апостолите Сила, Тимотей и Лука след Кавала.

Ще посетим и предполагаемата килия, в която е бил затворен Апостол Павел.

 

След Филипи се отправяме към Църквата/ баптистерия/ на Света Лидия. Пред самата църква тече рекичка Зугакти – тук (отново според гърците) Апостол Павел покръства първата християнка в Европа – Лидия. Продължаваме към пещерата Алистрати – една от най-красивите и големи пещери в Гърция, с обща дължина 3 км, от които 1 км може да бъде обходен пеша.

Отпътуваме за България. Пристигане късно вечерта.

 • Програмата е примерна и може да бъде променяна.
 • Цена: 305 лв. ( за тръгване от Ст. Загора )          
 • 315 лв.( за тръгване от Пловдив)
 • 320 лв. ( за тръгване от Пазарджик)
 • 310 лв. ( за тръгване от Казанлък )
 • 325 лв. ( за тръгване от София)
 • Цената включва: 3 нощувки със закуски (2 нощувки в Самотраки и 1 нощувка в Кавала), транспорт с автобус, екскурзоводско обслужване, лекционен курс от проф. Д. Попхристов, застраховка, фериботна такса за автобуса, магистрални, пътни и гранични такси.
 • Цената не включва: индивидуален билет за ферибота ( около 15 евро ); входни такси за посещаваните обекти; градска такса – 1,50 евро на стая за хотел 3*(заплаща се задължително и индивидуално само на рецепцията на хотела, в сила от 01.01.2018г.)

Важна информация:

  • Записването се извършва в офиса на ТА ,,Ирбис 0” ( гр. Ст. Загора, бул. ,,Руски” 56 А) чрез имейл или по телефони: 0886405484 – Цветана Попова                                                                                    042230264 – тел. на офиса
  •                                                                   0885005159 – Рая Попова
  • При записване се изисква следната информация от пътуващите : – ЕГН, – адрес, тел. за контакт и имейл.Желателно е информацията да се изпрати в писмен вид по имейл.
  • Лицата над 65 години се доплаща 6 лв. за застраховка.
  • – ЛК №…, изд. на …от…,
  • – трите имена ( на български и латиница по ЛК),
  • При записване се внася капаро от 100 лв. – срок 5-ти юни, 2018 г. след тази дата се внася цялата сума или по желание може да се внесе цялата сума еднократно.
  • Резервацията се счита за валидна след внасяне на капаро и подписване на договор между туриста и ТА ,,Ирбис 0”
 • Банкова сметка на ТА ,,Ирбис 0”:

IBAN: BG26FINV91501014736155

         BIC: FINVBGSF

Първа инвестиционна банка

         Email: irbis0@abv.bg

 • Преди да изпратите капаро, моля да се свържете с ТА ,,Ирбис 0”, за да се уверите, че има свободни места
 • За допълнителна информация по лекционната програма – 0899 880 423

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

 

разработено от creativedesign.bg