Перперикон

Перперикон исторически обект включен под номер 25 в 100-те Национални Туристически Обекта. Перперикон или Хиперперакион е светилище, едно от най-забележителните световни феномени извисяващо се на скален връх с надморска височина 470 м, разположено в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния град Кърджали. Едно от уникалните Български туристически обекти от световно значение за историята. Средновековният комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България. Още старогръцкият историк Херодот споменава за прочуто светилище – прорицалище на древния тракийски бог Дионис – Загрей, предполага се, че това светилище е именно Перперикон това дълго търсено светилище, което се появява към края на бронзовата ера и функционира чак до приемането на християнството в Родопите – началото на V век. Нещо повече римският автор Светоний добавя, че тук е идвал самият Александър Велики. В подножието му се намира село Горна крепост, край което тече Перперишката река, вливаща се наблизо в язовир “Студен кладенец”. По поречието на реката са разположени археологически обекти от различни епохи, подредени около естествения център Перперикон. Перперикон се състои от четири основоопределящи части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха: -Мощна крепостна стена. -Акропол- изграден от огромни каменни блокове, разположен в най- високата част на хълма. -Дворец- изсечен в скалите и заемащ площ от 10 000 кв.м. -Северно и южно предградия- представляващи малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове. Хилядолетия назад Перперикон е приютявал различни поколения, оставили отпечатък върху скалите. В новокаменната епоха (края на VI век- началото на V век пр.н.е.) Перперикон е представлявал оголен скален масив. Хората не познавали сечивата, затова са оставяли скалната обработка на природните стихии- вода, вятър, дъжд. Така за Перперикон се заговорило не като за селище, а за обожествена скала. Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

Разкритата овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра вероятно е Храмът където жреците на Дионис извършвали свещените ритуали с вино и огън. Бог Дионис свързван с тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис. Според легендите,светилището Перперикон е мястото на което две съдбоносни пророчества са били направени за славата и великите завоевания на Александър Македонски и също така за властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август направено няколко века по-късно.

“…Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето – знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар”.

Гай Светоний Транквил

Тези и други съдбовни събития са предричани именно от олтара на този храм. Вероятно това е също така епископският град, където Никита Ремесиански е покръстил бесите и им е дал ”тракийска азбука” и богослужение на тракийски език.

Усъвършенствайки сечивата, римляните и траките отнемали все по- големи повърхности от скалните масиви и претворили камъка в крепостни стени, зидовете на които са създадени без никакъв свързващ материал. Перперикон преживява своя първи разцвет с Троя и Микена. От този период са и хилядите скално изсечени паметници, представляващи олтарни ниши, канализационна система, гробници. Някой от каменните олтари са се използвали за жертвоприношения, както на животни, така и на хора. Археологическите открития при разкопките на Перперикон крият мистика от античността за храма на Дионис в Родопите.

Известен като Бог на виното и веселието Дионис е извлечен от древнобалканско годишно божество. То е било известно под различни имена, като се предполага, че наименованието при траките е било Загрей.

В орфическата доктрина била мотивирана връзката между Великата богиня-майка и този мъжки годишен бог, отличаващ се с подчертан фализъм. Тяхното символично съвъкупление представлява синтеза между аграрното и оргиастическото(итифалическото) начало.

За гърците Дионис е син на върховния бог Зевс и красивата Семела. В тяхната митология е оформена сложна интрига, според която изгарящата от ревност съпруга на Зевс, Хера, внушила на Семела да поиска от Гръмовержеца да се покаже в божествения си вид. Това я убило и Зевс вшил в бедрото си невръстния Дионис. По-късно детето било отгледано в пещерата на нимфите и тук ясно прозира орфическата първооснова.Според нея Дионис първо бил роден от богинята Персефона и се наричал Загрей. По-късно бил разкъсан и изяден от титаните, заради което те били изпепелени от Зевс. Чак след това той отново бил роден от Семела, т.е. в митологията са се създали два образа на Дионис – ранният тракийски и следващият го по време гръцки. Още по-късно се слива с римските божества Либер и Бакх, съчетавайки и техните функции. Ранният тракийски бог проличава в пищните оргиастически мистерии, известни днес като дионисии или вакханалии. Съществува и връзка с певеца Орфей – точно Дионис превръща в дървета менадите, разкъсали героя. В елинистическите страни и Рим култът към бога бил съпроводен с необуздано веселие и диви оргии. Те се провеждали в планините под светлината на факли и в най-дългата зимна нощ.

Светилището Перперикон притежава огромна енергийна сила, Перперикон е уникално Духовно място, което всеки Българин би трябвало да посети. Светилището е едно от чудесата на света, обект от 100-те Национални Туристически Обекта уникално в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект.

Историческия обект Перперикон е изключително добре потдържан , с нов асвалтов път водещ до голям паркинг , който са ситуирани обслужващи постройки, там можете да си подпечатате книжка участваща в “Опознай България- 100 Национални Туристически Обекта, а също така ще имате възможност да си подарите сувенир свързан с Перперикон. Изключително подходящ за комбинация на хора отдали се на семейни почивки с деца над 5-6 години, поради добрата комбинация на История, Археология и легенди неизменна част от това грандиозно мегалитно светилище Перперикон. За туристите избрали семейните походи с малки деца, имайте предвид, че се изкачва стръмна пътека около 500метра, и на част от пътя ще трябва да ги пренасяте по скални стълби. Препоръчително е да ползвате екскурзовод, с който да имате уговорка ( ще опитаме на по късен етап да препоръчаме такива) поради факта , че в някой моменти на годината археологическия комплекс Перперикон е посещаван от много хора и групи.

За използващите навигация за достигане на Туристически обект Перперикон можете да изпозвате следните координати GPS: 41°42’50.06″N; 25°27’51.12″E

Средновековният манастир „Свети Йоан Предтеча” се намира в квартал “Веселчане” в град Кърджали който е като част от историческия обект Перперикон и фигурира под същия 25 от 100-те Национални Туристически Обекта От Манастирът е реставрирана само църквата – забележителен средновековен паметник,

За информация голяма част от находките, открити при светилището Перперикон, се съхраняват и могат да се видят в Историческия музей в град Кърджали, който е по номер 25а в 100-те Национални Туристически Обекта.

В близост около Кърджали има още много Енергийни и духовни места,светилища, и едни от най-забележителните природни феномени които не са включени в 100-те Национални Туристически Обекта но са наистина места за които си струва човек да отдели време, ето някой от тях :

 • Тракийското светилище при село Татул един от най-величествените мегалитни паметници открити по нашите земи , неотстъпващ на Перперикон , но по малко известен. Светилище свързвано с Орфей. Намира се в местността Кая башъ , непосредственно до село Татул, на 15 км източно от гр. Момчилград.
 • Пещера Вулвата / Пещера Утробата
 • Каменната свадба
 • Каменните гъби
 • Кромлех
 • Орловите скали
 • Дяволския мост
 • Местност Орешари
 • Крепост Кривус
 • Крепост Вишеград
 • Крепост Моняк
 • Крепост Устра
 • Крепост Асара / Рабово

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

разработено от creativedesign.bg