Отчет за дейността през 2016 г.

Скъпи приятели,

Изминава една напрегната, но много ползотворна година за Фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“.

Бих искал първо да благодаря на всички Вас, които ни подкрепяхте в нашата дейност. Вашата положителна енергия не просто ни помагаше, тя ни окриляваше в много моменти, повдигаше духа ни и осмисляше всичките ни усилия. Сърдечно Ви благодарим!

Мисля, че е редно сега в края на годината да обобщим нашата дейност през 2016 година:

 

Най-важното събитие

 

за нас през тази година беше провеждането на Международния Форум „Българският Дух в Европа през вековете“ от 8-12 април във Велики Преслав. Продължаваме да получаваме писма и отзиви за него, което ни прави много щастливи, защото това е доказателството, че изпълнихме мисията си.

И наистина – посещаемостта надхвърли 800 души, в теоретичната част на тема: „Богомилското Учение и възходът на Европа“ бяха изнесени 21 доклада от 7 чужди лектори от Франция, Италия, Холандия и Босна, както и 14 от България. Проведе се голям концерт, 2 фотоизложби и една художествена, няколко уъркшопа, голям заключителен концерт на площада. В рамките на форума по наша инициатива и с наше съдействие се проведе и церемонията по побратимяването на Велики Преслав с град Челе ди Булгерия от Италия.

 

Другото много значимо събитие

 

тази година беше откриването на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгерия през м. юни, инициатор за което беше отново нашата фондация.

Проектът се реализира благодарение на фирма „Tresure” от Варна, които не просто изработиха паметника, но събраха и всички необходими за това средства и превърнаха този първи паметник на български владетел извън България в незабравим подарък за града от името на българския народ!

Продължихме и традицията с провеждането на

 

Пътуващи семинари от нашия цикъл „По стъпките на предците ни“.

 

През месеците май и октомври бяхме два пъти в Италия – темата на семинарите беше „Богомилите и Ренесанса“.

Имахме незабравими изживявания, свързани с дейността на Свети Франциск от Асизи, на Данте, на Микеланджело и Леонардо да Винчи, на Марсилио Фичино и Медичите във Флоренция и …

По установена вече традиция за есенното равноденствие бяхме в Барселона и южна Франция „По стъпките на Богомилите“. За трети път се изкачихме на Монсегюр точно в деня на равноденствието, за да станем отново свидетели как „работи“ и до днес слънчевата лаборатория, построена от петима български посветени още през 13-ти век.

Нашият „базов“ лагер беше в Каркасон, откъдето тръгвахме за знаковите места и замъци, свързани с катарите. Този път посетихме и нови места като Рокамадур, където намерихме поредните следи на катарите, както и нови „свещени“ пещери на висшите посветени в подножието на Пиренеите. Особено впечатление ни направи пещерата за подготовка за посвещение, която напълно прилича на „Божиите Очи“ в България.

След това дойде и откритието на Йорданка Хаджийска на още една пещера, точно като „Божиите Очи“, но този път в Македония – по време на пътуващия ни семинар там в края на м. октомври.

С помощта на приятели македонци открихме и посетихме пещерата на Гаврил Лесновски, лично посветен от Боян Мага в Богомилското Учение.

Така свързахме трите пещери – Божии Очи – в България, във Франция и в Македония, всички те изпълнявали ритуални функции при богомилите.

„Откритията“ ни продължиха с богомилската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Охрид. От стените ни й ни гледаха богомилските символи и икони, направени по „богомилския канон“.

Находките, свързани с богомилите продължиха и с пътуващия ни семинар в Босна и Хърватска през м. юли, където попаднахме на цял ритуален комплекс със стечки и свещени кладенци.

Следващият ни пътуващ семинар беше в Пирот и Трън през м. ноември. Там вълненията бяха свързани не само с манастирите край Пирот, Момчил войвода и Света Петка, но и с богомилските кръстове, както и с хилядолетния кладенец край село Гърло.

Този кладенец съвсем директно се свърза с всичко онова, което видях и разучавах по време на италианската научна експедиция през м. октомври на о-в Сардиния,

в която бях поканен да участвам.

 

Продължихме и традицията за

 

Срещи с българските общности в чужбина.

След успеха на миналогодишните ни срещи в Лондон, Тулуза и Рим, тази година продължихме в Милано и Комо – изкачихме се в Брунате, за да отдадем почит на големия ни поет Пенчо Славейков и проведохме в библиотеката там среща с българската общност и много италианци, на която присъства и българският консул в Милано г-н Росен Руфев.

Много вълнуваща беше и срещата ни с българи и италианци в Челе ди Булгерия. Там бяха и българските посланици – в Рим г-н Марин Райков и във Ватикана г-н Кирил Топалов, както и българския консул в Неапол г-н ……………….

Бяхме за трети път и в Даманхур. Тук установихме вече трайни връзки с жителите на тази общност. Те ни посетиха в София през м. юли. Заедно направихме едно духовно посещение на много знакови места в Странджа.

 

Новите ни контакти и приятелства

продължиха с турнето на френския трубадур Шарлу, на когото организирахме представяне в Пловдив и Шумен през м. февруари.

В едно изключително духовно преживяване се превърна и срещата и съвместната ни работа с нашия приятел Марк Елми от Гватемала. Участвахме и в двата огнени ритуала, които той направи в България – през юни (за лятното слънцестоене) на Плана планина и после в Странджа.

 

 

 

 

 

Продължиха и

срещите и лекциите из цяла България

 

пет пъти в София (две лекции на различни теми в кино „Влайкова“ по личната покана на писателката и духовен просветител Диана Мечкова, после в „Идея Вита“, както и по повод изложбите на нашите големи съвременни художници Лили Димкова и Павел Митков), по три пъти в Пловдив и Търговище, два пъти във Варна, Бургас и Търново, по веднъж в Преслав, Шумен, Пазарджик, Созопол, Тетевен, Ямбол, на срещата на волжките българи „Сабатуй“ в София през м. май, чествахме Еньов ден на тракийското светилище край Брезово заедно с проф. Валерия Фол, на фестивала „Wake Ъп“ в Куклен през м. юли, на Рила през м. август.

Момчил Карамитев направи и презентира с София, Велико Търново, Преслав и Шумен своя

документален филм „По стъпките на предците ни“

за нашето пътуване в южна Франция. Предвидени са още много срещи.

 

Многобройни бяха и интервютата и лекциите в различни медии – радио и телевизионни предавания (БНР, Радио Пловдив, Портал 12 – нашите медийни партньори, предаванията на Стойчо Керев в „Новото познание“).

 

От 10-ти декември в Пловдив стартирахме нашата нова инициатива

 

Лекционен цикъл в Пловдив и София на тема:

 „КОРЕНИТЕ НА ДРЕВНОТО ПОЗНАНИЕ“

Цикълът ще се провежда веднъж месечно в двата града с 3 тематични компонента:

„България в световното духовно пространство“ – лектор проф. Дамян Попхристов

„Основи на Тайното Познание: древната езотерична доктрина; символи и алегории от дълбоката древност до наши дни; основи на окултните науки“ – лектор Мария Арабаджиева

„Основи на западната каббалистична традиция“ – лектор Валентин Благоев.

Този цикъл е съвместна инициатива на Фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“, издателство „Мария Арабаджиева“, Арт-галерия „Филипополис“ Пловдив и Арт-галерия „Павел Митков“ София.

 

До края на годината ни предстои още едно събитие – отбелязването на зимното слънцестоене – ще го направим по традиция отново на Роженския манастир и Златолист.

 

На сайта ни и на Facebook страницата ни се стремихме редовно да публикуваме статии, отзиви, клипове и снимки от нашата дейност.

 

Изреждайки всичко това, просто още не ни се вярва, че успяхме да реализираме всичко, което бяхме заложили в програмата си. Чувстваме се щастливи, удовлетворени и заредени с нова енергия за работа, но то щеше да е невъзможно без Вашата подкрепа и съпричастие, за което искаме още веднъж най-искрено и сърдечно да Ви благодарим.

 

Пожелаваме на всички Вас прекрасни Коледни празници и посрещане на Новата 2017 година. Бъдете живи и здрави Вие и Вашите близки и с много Светлина около Вас!!!

 

До нови срещи, скъпи приятели!

 

Фондация Български Център Просветление:

Дамян Попхристов

Йорданка Хаджийска

Момчил Карамитев

 

One response to “Отчет за дейността през 2016 г.”

  1. С огромна благодарност за будителската дейност.
    Богомилството е от най-значимите духовни и социални постижения на човечеството. Продължение и на Оренда и Орфеизма.
    Отлична отправна точка за поредно възраждане на Дунавска България и нейната диаспора.
    Възможно е този процес да бъде улеснен от съвременните информационни технологии – чрез дистанционни семинари и отдалечена съвместна работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

разработено от creativedesign.bg